Calea Victoriei Bucuresti | 24 Obiective Turistice, Poveste si Curiozitati


Zilele astea de vara imi fac veacu’ prin Bucuresti. Ma rog, aici si locuiesc, dar ce vreau sa zic e ca Thassos-ul meu, Mamaia mea sau Nisipurile mele de aur sunt luna asta fix aici in Capitala. Probabil vom pleca pe undeva, dar deocamdata strabatem Bucurestiul.

Si ca orice bucurestean care se respecta, pe unde credeti ca ma invart? Va zic eu: prin centrul vechi si zonele adiacente. Explorez orice prind, dupa cum v-am obisnuit. Nu stiu daca e cazul sa reamintesc de recentele aventuri prin Cartierele Dorobanti, Evreiesc, Cotroceni sau Armenesc.

Si deci, daca tot ma prelind prin centru, mi-am propus sa fac mai multe cercetari si sa intocmesc un articol cat se poate de complet cu principalele obiective turistice de pe Calea Victoriei. Pentru cei care nu stiau, Calea Victoriei are aproape 3 km lungime si e plina ochi de atractii.

Aproape toate obiectivele emblematice din Bucuresti se gasesc aici. Deci daca vizitezi Bucurestiul, incepe cu o plimbare pe Calea Victoriei. Punctul de plecare este Piata Natiunilor Unite si finish-ul este Piata Victoriei.

Piata natiunilor unite
Piata Natiunilor Unite

Cum se numea inainte Calea Victoriei?

Bun, dar pana sa vorbim despre monumente si obiective turistice, hai sa vedem cum sta treaba cu numele Caii Victoriei. Stiai ca inainte artera se numea “Drumul Brasovului”, iar ca mai apoi si-a schimbat numele in “Podul Mogosoaia”? Vezi clipul meu de pe TikTok cu povestea din spate.

Calea Victoriei nu facea inainte parte din Bucuresti si nici nu avea lungimea pe care o are astazi. Initial artera era impartita in doua: Drumul Brasovului si Ulita Mare. Iar mai apoi, cele doua strazi au fost unite sub numele de “Podul Mogosoaia”.

S-a numit “pod” deoarece era pavata cu trunchiuri de copaci, iar pe atunci strazile de acest tip se numeau “poduri”. Iar Mogosoaia vine de la faptul ca artera facea legatura intre resedinta familiei boierului Mogos (Mogosoaia vine de la boierul Mogos) si palatul domnesc din centrul Bucurestiului.

„E bizantină şi apuseană, trândavă şi vioaie, zâmbitoare şi posomorâtă, dornică de schimbări şi înfiptă în trecut. (…) De-a lungul ei, fără orânduială, aproape fără rost, se înşiră palate şi magherniţe, case de ţară şi zgârie-nori, curţi şi grădini, morminte şi biserici. Nu-i stradă pe lume mai chinuită, mai muncită, mai mişcătoare în silinţele ei de a face din atâtea contraste puţintică armonie. Şi poate nu-i stradă care să închege în atare măsură gândurile unui popor. Podul Mogoşoaiei e plămădit cu sufletul nostru.” – Gheorghe Crutzescu.

De unde isi are numele de Calea Victoriei?

Schimbarea din Podul Mogosoaia in Calea Victoriei s-a intamplat in 1878, cand armata romana s-a intors biruitoare din Razboiul de Independenta. Pentru a consemna aceasta importanta victorie, Podului Mogosoaia ii s-a dat numele de Calea Victoriei.

Calea Victoriei a fost si este una dintre cele mai faimoase si frumoase artere din Bucuresti. De-a lungul anilor a inspirat numerosi oameni de renume ai Romaniei. Printre ei se numera si Ceausescu, care a pus initial Bulevardului Unirii numele de Calea Victoriei Socialismului, inspirat desigur de numele protagonistei noastre.

Calea Victoriei a fost si este un loc de promenada pentru toate straturile sociale dar mai ales pentru elite, importanta zona comerciala, punct de intalnire pentru o iesire la terasa, locul paradelor, totul invaluit, bineinteles, intr-o atmosfera cosmopolita, boema si, pe alocuri, contrastanta.

Palatul cec si caru cu bere
Palatul Cec si Caru’ cu Bere

25 Obiective turistice de pe Calea Victoriei

 1. Muzeul National de Istorie a Romaniei, fostul Palatul Postelor;
 2. Cercul Militar National;
 3. Ateneul Roman;
 4. Biblioteca Centrala Universitara, fosta Fundatie Culturala Regele Carol I;
 5. Palatul Stirbei;
 6. Palatul Cantacuzino;
 7. Palatul Telefoanelor;
 8. Fatada fostului Teatru National, acum Hotelul Novotel;
 9. Palatul CEC;
 10. Muzeul National de Arta, fostul Palat Regal;
 11. Biserica Kretzulescu;
 12. Sala Palatului;
 13. Ministerul Afacerilor Interne, la al carui balcon Ceausescu a tinut ultimul sau discurs;
 14. Memorialul Renasterii “La Cartof”;
 15. Muzeul Colectiilor de Arta;
 16. Muzeul National George Enescu;
 17. Casa Felipescu-Cesianu;
 18. Casa Vernescu;
 19. Academia Romana;
 20. Hotelul si Cofetaria Capsa;
 21. Grand Hotel du Boulevard;
 22. Pasajul Macca-Villacrosse;
 23. Pasajul Victoria;
 24. Teatrul Odeon;
 25. Caru’ cu Bere.

Curiozitati

 • Despre Calea Victoriei a scris chiar si publicatia “The New York Times” in 1928, prezentand-o ca “un magnet invizibil” pentru toti vizitatorii;
 • Primele instalatii electrice din Bucuresti, au aparut in 1882 chiar pe Calea Victoriei, in fata Palatului Regal;
 • In 1864, s-a realizat pavarea arterei cu piatra cubica din granit adusa tocmai din Scotia, inlocuind astfel truchiurile de copaci;
 • Este artera cu cele mai multe cladiri monument-istoric din Bucuresti;
 • Grand Hotel du Boulevard de pe Calea Victoriei a fost primul hotel din Bucuresti cu apa curenta in camere;
 • Teatrul Odeon de pe Calea Victoriei este singura cladire din Europa cu tavan retractabil;
 • Palatul Telefoanelor de pe Calea Victoriei a fost primul zgarie-nori al Capitalei;
 • In perioada interbelica, Calea Victoriei era cartierul general al modei din Bucuresti;
 • Primul semafor din Bucuresti a fost inaugurat pe Calea Victoriei, langa Cercul Militar National;
 • Mita Biciclista a fost prima femeie imbracata in pantaloni care a pedalat pe Calea Victoriei

Champs Elysees-ul Bucurestiului, Calea Victoriei are si astazi acelasi farmec pe care-l avea in secolele trecute. Daca esti din Bucuresti, si vrei sa evadezi din agitatia urbei, nu trebuie sa mergi la capatul lumii, o plimbare pe Calea Victoriei va fi (probabil) indeajuns.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Un site web WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: