Cartierul Evreiesc din Bucuresti | Ce e de vazut, poze, impresii, curiozitati


Mai, noi chiar suntem bogati. Vorbesc serios! Bucurestiul e bogat in comori ascunse, in povesti interesante si in locatii inspirationale. Recent am colindat cartierul evreiesc din Capitala si am noutati de povestit.

Probabil ca iti aduci aminte ca de cateva luni incoace m-a luat febra explorarii Bucurestiului, si mai cu seama, a descoperii cartierelor sale istorice. Am vorbit intr-un articol anterior despre Cartierul Cotroceni. Vezi aici.

O premiera

Azi a venit randul cartierului evreiesc. Recunosc: nici nu stiam ca Bucurestiul are un cartier evreiesc. Stiam ca avem si noi o istorie a evreilor in Romania, dar nu mi-a zis nimeni ca langa Piata Unirii e un intreg cartier rezervat lor.

Primul meu contact cu cartierul evreilor a avut loc in Varsovia (vezi aici). Acolo am aflat despre chinurile prin care au trecut in perioada celui de al Doilea Razboi Mondial. Cum erau marginalizati, inchisi la propriu in ghetoul lor si cum erau demonizati de intreaga societate. Horror!

Dar da, se pare ca si in Bucuresti am avut si in continuare avem o comunitate de evrei. Spre deosebire de Varsovia, la noi cartierul lor nu a fost un ghetou.

Unde se afla?

Unde se afla in prezent cartierul evreiesc? Acesta se gaseste in spatele centrului comercial Unirea si se invarte in jurul pietei Sf. Vineri. Pe vremuri era mai mare si cuprindea si strazile Vacaresti si Dudesti.

Miracol sau nu, cartierul evreiesc e printre putinele cartiere bucurestene care a scapat de demolarile lui Ceausescu din anii ‘80. Dar nu intregime, de fapt mai multe arii ale sale au fost afectate. Strazi intregi au fost modificate, mii de case au fost distruse, iar zona nu mai arata deloc ca inainte de anii ‘80.

Daca iti faci timp sa explorezi cartierul, vei constata ca blocurile comuniste ale lui Ceausescu sunt puse, parca strategic, de jur imprejurul locatiei, cumva voind sa o ascunda. Probabil de asta nici nu stiam de ea, fiindca e ascunsa printre blocuri.

In prezent, zona este un amestec de case nerenovate si case renovate, zone moderne si zone neingrijite, blocuri noi si scumpe si blocuri vechi. Suntem in Bucuresti, iar contrastul e, bineinteles, la tot pasul.

Impresii

Deci, da, prima impresia a fost ca e o zona incercuita de blocuri comuniste. Ba chiar, inghesuita de acestea. Probabil Ceausescu nu a vrut sa le darame ca sa nu instige ura internationala, si atunci a gasit o alta solutie: sa le ascunda. Iata un exemplu mai jos.

Muzeul Holocaustului din Bucuresti
Muzeul Holocaustului din Bucuresti fata

In cele doua imagini se afla Muzeul Holocaustului. E o cladire ridicata la sfarsitul anilor 1800 si care initial a fost o sinagoga. Din 1991, a devenit un muzeu, si anume muzeul dedicat holocaustului. Observi ce inghesuit e? E inconjurat de blocuri. Iar intrarea se face prin spate si nici nu iti dai seama ca e o intrare. Ciudat!

A doua impresie este ca zona este imbibata in multa liniste. Desi sunt masini parcate pe strazi, nu imi amintesc sa fi vazut vreo masina trecand pe langa noi. Nici tipenie de om. Am intrezarit mai multe pisici, in schimb.

Case Cartierul Evreiesc din Bucuresti
Vile Cartierul Evreiesc din Bucuresti

In imagini sunt doua vile din cartierul evreiesc. Nu-i asa ca sunt interesante? Imi place stilul lor. Ce bine ar arata renovate!

M-au frapat blocurile moderne construite izbitor de aproape de aceste case micute. Nu ma refer la cele comuniste, ci la cele construite in acesti ani. Zona are mai multe hoteluri moderne. Cred ca era mai bine sa le faca mai mici si mai in sincron cu stilul arhitectural al cartierului.

Cartierul Evreiesc din Bucuresti
Cladiri Cartierul Evreiesc din Bucuresti

Cineva a zis ca Bucurestiul este o jungla urbana, si tind sa-i dau dreptate. E orasul constrastelor si a multor stiluri arhitecturale. Totodata este un oras in care nu te plictisesti. Descoperi mereu cate ceva nou.

Intorcandu-ma la Cartierul Evreiesc, zona nu are multe atractii turistice. Se remarca in schimb Muzeul de Istorie si Cultura a Evreilor din Romania. Este inclestat asemeni unui puzzle sau unui lego altor cladiri de pe strada pe care se afla. Dar iese in evidenta prin culorile sale calde.

Muzeul de Istorie si Cultura a Evreilor din Romania

O alta cladire simbol este Teatrul Evreiesc. Cumva si el vine in prelungirea altor cladiri, si nu e de la sine statator. Dar e ingrijit si cochet. Mi-ar placea pe viitor sa asist la o piesa specifica evreilor, fiindca simpatizez cultura lor.

Teatrul Evreiesc din Bucuresti

Curiozitati

 1. Evreii au fost primii din Bucuresti care au practicat comertul ambulant si vanzarea en-gros;
 2. Tot ei au adus acel aer burghez intr-un oras cu o populatie predominant rurala;
 3. Nu erau toti bogati, dar cu totii erau foarte muncitori si dedicati muncii si business-urilor;
 4. Primii evrei veniti in Bucuresti au fost de rit spaniol: sefarzii. Acestia fugeau de persecutiile din Spania;
 5. Dupa orele 18, pe vremuri, evreii se adunau in ceainarii sa asculte cantece religioase;
 6. In cartierul evreiesc a exista o data cel mai frumos templu evreiesc din Romania si din Europa de Est: Cahal Grande. Acesta a fost incendiat in 1941 de niste rebeli;
 7. 90% dintre multele sinagogi care au existat pana la inceputul celui de al Doilea Razboi Mondial, au fost incendiate de rebeli, distruse de cutremurul din 1977, sau demolate de regimul lui Ceausescu.
 8. In perioada interbelica, evreii au reprezentat 11% din populatia Bucurestiului.
 9. Erau simpatizanti ai comunismului, iar primii conducatori politicieni de dupa 1944 au fost evrei: Ana Pauker, Miron Niculescu, Iosif Chişinevski, Vasile Luca, Al. Moghioros, Petre Borilă sau Walter Roman.
 10. In Bucuresti, in prezent, mai traiesc doar 2000 de evrei.
 11. In acest cartier nu locuiau doar iudei, ci si crestini. Iar impreuna convietuiau in liniste;
 12. Vorbeau corect limba romana dar aveau un accent inconfundabil dupa care ii recunoasteai ca erau evrei;
 13. In Romania limba vorbita era idiş, un dialect sudic german;
 14. Pe Vacaresti si Dudesti erau o data casele evreilor.

Super interesant, nu? Ce imi place sa stau sa imi imaginez trecutul si cultura vremurilor de odinioara. Cred ca era cu adevarat pitoresc sa vezi diferitele etnii care traiau pe atunci in Bucuresti. Sa le observi diferentele, limba, expresiile, comportamentul si obiceiurile.

Dupa cum spuneam, noi, bucurestenii, suntem bogati. Orasul nostru are super potential turistic. De am renova mai bine cladirile, de le-am pune mai bine in valoare, de ne-am promova mai pronuntat turismul… Potential exista. De multe ori, am impresia ca stam pe munti de aur si ca stam si ne uitam la ei, in loc sa punem mana sa fructificam ceea ce avem.

Sau mai rau, asteptam sa vina strainii si sa ne deschida ei ochii, sa ne scape de coruptie si sa ne promoveze valorile. Bucurestiul si Romania nu sunt deloc sarace. E o minciuna, si e o minciuna pe care o credem cu mare lejeritate. Credem fara sa cercetam. Daca am cerceta, probabil ca ne-am da seama de uriasul nostru potential.

Merita sa dai o fuga pana in cartierul evreiesc si sa colinzi strazile sale. E o calatorie in trecut si o imbogatire a sufletului.

Ce alte cartiere din Bucuresti imi recomanzi sa vizitez?

14 gânduri despre „Cartierul Evreiesc din Bucuresti | Ce e de vazut, poze, impresii, curiozitati

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Un site web WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: