Hanul lui Manuc: istorie, legende si curiozitati


Am descoperit unele detalii interesante despre Hanul lui Manuc si trebuie sa ti le relatez. Am cativa prieteni straini. Unii au fost deja in Bucuresti, iar altii inca nu au fost. Mereu insa ma intrebam ce locuri cool si traditionale sa le recomand.

Pana acum 3 ani daca imi cereai o recomandare de restaurant romanesc, nu stiam sincer ce sa iti spun. Dar, desigur, acum stiu.

Nu am descoperit eu toate restaurantele cu specific romanesc din Bucuresti, dar vreo 2-3 am, acum, sa iti recomand. Nu sunt fan al mancarii romanesti, dar daca mancarea e proaspata si fara prea multe grasimi, atunci nu refuz o portie de mici sau de sarmale.

Putina istorie

Hanul lui Manuc a fost construit in 1808 de Manuc, unul dintre cei mai bogati mosieri ai vremii. Pe atunci, hanul era o fortareata, adica un loc de refugiu si de cazare pentru negustorii care veneau sa faca comert in Bucuresti. In acele secole, Bucurestiul era un important punct de schimburi comerciale intre Orient si Occident.

Manuc a optat pentru hanul sau, un stil arhitectural la rascruce intre stilul clasic neo-romanesc si cel modern. Un stil atipic, mai ales pentru o fortareata, dar care a asezat hanul pe harta cladirilor interesante din Bucuresti.

Ultimul caravan-sarai

O incantare vizuala atat pentru turistii straini si cat si pentru romani, Hanul lui Manuc este in prezent ultimul caravan-sarai al Europei. Una dintre cladirile simbol ale Bucurestiului si a pietei Unirii, Hanul lui Manuc a fost inca de la ridicarea sa unul dintre cele mai importante obiective ale Capitalei.

Aici, au avut loc 3 evenimente istorice. Primul, acum 2 secole, s-a semnat tratatul prin care Romania pierdea Basarabia. Al doilea, acum un secol, politicienii s-au adunat in incaperile hanului pentru a pune la punct planul de unire a Romaniei cu Transilvania si Bucovina. Al treilea, tot aici, elita vremii s-a intalnit pentru a discuta intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial.

De aici provin micii?

Legendele ne relateaza ca micii, celebrele bucati de carne de porc, au fost inventate exact aici. Intr-o seara, un boier care de-abia sosise la han, a cerut o portie zdravana de mancare de porc. Desi, hanul nu prea mai avea mancare, bucatarul i-a promis ca ii va aduce imediat ceva cu care sa se sature.

Cum romanii nu duc lipsa de creativitate, hangiul a amestecat mai multe resturi de porc si i-a adus apoi pe tava mici bucati de carne imbibate cu mai multe condimente. Boierului i-a placut foarte mult combinatia inventata si de atunci aceste mici bucati de carne de porc se numesc mici.

Hanul lui Manuc interior
Hanul lui Manuc in interior

O alta poveste interesanta spune ca Hanul lui Manuc a fost la un pas de a fi demolat de Ceausescu. Acesta isi dorea raderea la sol a tuturor cladirilor vechi si istorice din Centrul Vechi, pentru a ridica cladiri noi tipic comuniste. Hanul lui Manuc a scapat, insa, basma curata. Cum?

Ei bine, se pare ca arhitectii de atunci au inventat o istorisire prin care l-au mintit pe Ceausescu. Acestia i-au zis ca sub Hanul lui Manuc se afla o mare ciuperca otravitoare si daca distrug hanul, atunci ciuperca se va raspandi rapid prin Bucuresti si va aduce multe pagube cladirilor si oamenilor. Ceausescu a crezut minciuna, si astfel se face ca astazi avem in continuare in picioare Hanul lui Manuc.

Cronologie pe scurt

Dupa moartea lui Manuc, Hanul lui Manuc a devenit mai intai un hotel (s-a numit Marele Hotel Dacia, si avea peste 100 de odai), iar apoi un loc deosebit de petreceri, spectacole, concerte si baluri mascate pentru crema societatii bucurestene.

Dupa cum ziceam la inceput, Hanul lui Manuc este unul dintre locurile mele preferate atunci cand vine vorba de mancare romaneasca proaspata si bine facuta. Dar nici Caru’ cu Bere nu e mai prejos. Vezi recenzia mea aici.

La Hanul lui Manuc imi sfatuiesc prietenii straini sa mearga atunci cand vor sa guste ceva tipic romanesc. In unele seri de weekend, hanul gazduieste artisti imbracati in straie populare care aduc locului si mai multa atmosfera.

Va redeveni un hotel?

In prezent, Hanul lui Manuc are atat un restaurant cat si mai multe cafenele imprejurul ariei sale. Proprietarii localurilor ne spun ca pe viitor vor sa amenajeze camerele de odinioara si sa redea hanului si rolul de hotel. Fireste, camerele vor fi decorate in stilul romanesc de acum 200 de ani.

Cand a fost ultima oara cand ai mancat la Hanul lui Manuc?

11 gânduri despre „Hanul lui Manuc: istorie, legende si curiozitati

Adăugă-le pe ale tale

      1. Am gasit și eu pe net între timp… Dar, vezi, cică-s două Hanul Berarilor, ăsta din centru și unul pe Pache Protopopescu, al Elenei Lupescu, pe care se vede sigla veche cu numele de Han al Berarilor. Pe când cel din centru acum se cheamă așa, înainte era Casa Bucur. Treaba devine, după mine, de ce îl cheamă pe al doilea cu numele primului, deja existent 🙂

        Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Un site web WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: