Tot ce trebuie sa stii despre Palatul Parlamentului (Casa Poporului) | 20 de curiozitati


Palatul Parlamentului sau cum ii se mai zice “Casa Poporului” a inceput sa fie construit in 1980 si a fost partial terminat in 1996, dupa moartea lui Ceausescu. (Iti spun mai incolo cine a inaugurat cladirea, si nu nu a fost un politician roman, ci un faimos cantaret american).

Ideea lui Ceausescu

Una dintre cladirile mele preferate din Capitala si simbolul Bucurestiului, Palatul Parlamentului a fost ideea lui Ceausescu. Totul a inceput in 1971, cand dupa o vizita facuta in Korea de Nord, Ceausescu a observat cu admiratie atat succesul regimului comunist din peninsula, cat si stilul arhitectural al cladirilor. Trebuia sa faca si el ceva asemanator in Romania.

Oportunitatea s-a ivit in 1977 cand, in urma devastatorului cutremur de 7.2 pe scara Richeter care a distrus multe zone din Bucuresti, orasul a devenit o zona ideala de punere in practica a planurilor urbanistice ale dictatorului. Cutremurul plus operatiunile speciale ale lui Ceausescu de constructie, au transformat Bucurestiul intr-un Hiroshima, multi poreclind apoi evenimentul cu „Ceaushima”.

Ceaushima

Bucurestenii au in prezent o relatie de iubire-ura fata de Casa Poporului. Fiindca, desi cladirea atrage zilnic sute sau chiar mii de turisti straini in capitala, pentru constructia sa a trebuit sa fie ras la sol un intreg cartier istoric pe nume „Uranus”.

Uranus

Uranus, unul dintre cele mai boeme cartiere ale Bucurestiului, care cuprindea sute de vile, case mici, biserici si monumente a fost complet distrus de echipa lui Ceausescu. Mii de imobile au fost distruse iar destinele a zeci de mii de oameni au fost pentru totdeauna afectate. Nu a scapat nici Spitalul Brancovenesc, un simbol pretios al arhitecturii romanesti, care de-abia fusese renovat. Acesta a fost demolat in 1984.

Frumusetea Spitalului Brancovenesc

Povestile urbane relateaza ca Ceausescu a demolat Spitalul Brancovenesc dinadins, fiindca avea o antipatie atat fata de personalul de acolo cat si fata de spitalul in sine. Ceausescu insa nu a scapat basma curata. Legendele zic ca spitalul era legat cu blestem: „Se face acest spital pentru săraci și de moarte năpraznică, în zi de Crăciun să moară cel care se va atinge de acest spital”. Moartea lui Ceausescu a sosit exact in ziua de Craciun. A fost o coincidenta sau cumva blestemul a fost activat?

Centrul Vechi a supravietuit

Planul lui Ceausescu era sa distruga tot centrul Bucurestiului si sa ridice in locul acelor cladiri, altele noi care sa reflecte gloria regimului comunist. In parte, planul i-a iesit. Bulevardul care merge de la Piata Alba Iulia pana la Palatului Parlamentului este lucrarea “primului arhitect al tarii”, Ceausescu. Centrul Vechi, din prezent, era si el pe harta distrugerilor, insa, a scapat prin urechile acului datorita mortii dictatorului (1989).

Ce bine! Centrul Vechi al Bucurestiului reprezinta o marturie a epocilor trecute si ai frumosilor ani bucuresteni de dinaintea comunismului. Piata Sfantul Anton din Centrul Vechi este, de exemplu, una dintre cele mai vechi si importante piate ale Capitalei. Iar din mijlocul ei poti intrezari 4 stiluri arhitecturale.

Stilul bizantin il vedem in biserica Sf. Antonie, cea mai veche biserica din zona. Stilul frantuzesc se vede in micile cladiri, de tip vila, care azi gazduiesc restaurante si cafenele. Stilul brancovenesc se reflecta foarte bine in binecunoscutul Hanul lui Manuc. Iar stilul comunist e in toate cladirile care se oglindesc pe strazile principale.

Voia sa ascunda istoria

Stiai ca Ceausescu voia sa ascunda istoria veche a Bucurestiului? Ca sa poata realiza acest lucru, a construit lanturi de blocuri rezidentiale comuniste de-a lungul strazilor principale. Astfel incat, cel putin in aparenta, oamenii sa creada ca Bucurestiul a fost dintotdeauna un oras comunist. Cladirile fiind un fel de paravan al istoriei.

Intorcandu-ne la Palatul Parlamentului, Ceausescu nu a apucat sa inaugureze cladirea pentru care Bucurestiul a facut atatea sacrificii. Acesta a murit in 1989, inainte de finalizarea constructiei. In 1992, primul om care a inaugurat cladirea si care s-a afisat de pe balcon sa salute multumile, nu a fost Iliescu, nici vreun presedinte american, ci a fost insusi Michael Jackson. Regele muzicii pop in premiera absoluta a primit adorarea pe care Ceausescu o ranvea pe vremea sa. Ce ironica e soarta uneori!

Michael Jackson la balconul Casei Poporului

20 Curiozitati despre Casa Poporului

 1. Este a doua cea mai mare cladire administrativa din lume, prima fiind Pentagonul;
 2. Este cea mai grea cladire administrativa din lume. Anual, Palatul Parlamentului se adanceste cu cativa milimetri in sol;
 3. Imparte aceeasi curte cu Catedrala Mantuirii Neamului;
 4. Este cea mai rezistenta cladire din Romania in fata unui seism;
 5. Are unul sau doua adaposturi anti-atomice;
 6. Este cea mai scumpa cladire administrativa din lume, fiind evaluata in prezent la 3 miliarde de Euro;
 7. Este construita cu cele mai bune materiale romanesti. 100% made in Romania;
 8. 70% din spatiul cladirii este inca nefolosit;
 9. Nu este inca 100% terminata;
 10. Gazduieste Muzeul National de Arta Contemporana;
 11. Salile sale pot fi inchiriate pentru evenimente;
 12. Este cea mai vizitata cladire romaneasca;
 13. Are 9 nivele la suprafata si alte 9 subterane;
 14. Au lucrat la ea, la foc incins, aproximativ 100.000 de muncitori;
 15. La inceputul anilor 2000, in interiorul palatului s-a filmat un film controversat, iar Palatul a jucat rolul Vaticanului;
 16. Casa Poporului depaseste cu 2% volumul piramidei lui Keops din Egipt;
 17. Se crede ca sub Palatul Parlamentului se intind mai multe tuneluri secrete ce fac legatura intre mai multe puncte strategice ale Bucurestiului;
 18. In interiorul sau exista o sala unde sunetul se amplifica singur. In acea sala, Ceausescu avea sa tina discursuri, iar ovatiile publicului s-ar fi amplificat in consecinta.
 19. 45 de minute, atat iti ia o plimbare completa, la pas, in jurul Palatului Parlamentului.
 20. Consuma aceeasi cantitate de curent pe care un oras mediu din Romania consuma intr-un an.

Desi scopul Palatului Parlamentului a fost sa preamareasca socialismul, totalitarismul si comunismul, in prezent, acesta este un simbol al democratiei. Camera Deputatilor, Senatul, Curtea Constitutionala si Consiliul Legislativ isi au sediul aici.

Palatul Parlamentului este cel mai important obiectiv turistic al Bucurestiului, iar vizitarea sa este un „must” pentru romanii si turistii straini deoptriva.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Un site web WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: