Cum a fost filmul Moarte pe Nil (2022)? | Recenzie fara spoilere

Moarte pe Nil (2022) l-am vazut exact cand a aparut la cinematografe, prin aprilie. Este un film regizat de Kenneth Branagh, adica de actorul care a jucat personajul lui Hercule Poirot.

Daca numele “Hercule Poirot” te duce cu gandul la romanele Agathei Christie, esti pe drumul cel bun fiindca filmul este un roman de al scriitoarei pus in scena.

Hercule Poirot, detectivul privat, are de rezolvat inca un caz misterios de crima. De data aceasta in Egipt. Asa ca plecam frumos pe urmele faraonilor, la Giza, si mergem sa admiram piramidele. Apropo filmul este ambientat pe la sfarsitul anilor 1930.

Acolo gasim un grup de oameni care merg sa sarbatoareasca nunta unei bogatase cu un barbat mai sarac decat ea. Idila, deja controversata, devine si mai piperata atunci cand de fapt noul sot al bogatesei era de fapt logodnicul unei prietene foarte bune de-ale cucoanei.

Doamna cu pricina s-a bagat in relatia prietenei ei si i-a furat iubitul. Lucrurile se inrautatesc ulterior din cauza ca noul soțișor nu este deloc agreat de familia aristocratei. Toata lumea se uita urat la bietul om facandu-l sa se simta un intrus. Oare s-a casatorit cu ea pentru bani? Vrea sa ii fure averea? E un escroc? Pe fetele tuturor se citeste scarba.

Aici ma opresc si nu iti voi mai dezvalui nimic. Dar, ceva tot spun: cineva moare si Hercule Poirot trebuie sa gaseasca vinovatul sau vinovata. Lucrurile sunt foarte alambicate din cauza faptului ca toti par inculpati. Fiecare dintre ei are ceva de impartit cu persoana care a fost omorata si deci nu este deloc usor sa iti seama cum stau lucrurile.

Daca iti place Egiptul, piramidele, si exoticul atunci acest film va fi o incantare pentru ochii tai. Fiecare scena e foarte cinematica, teatrala si artistica. Culorile, luminile, cadrele sunt mmmm un deliciu. Ai extaz vizual doar uitandu-te la secvente.

Putine filme reusesc sa ma captiveze din punct de vedere vizual si teatral asa de mult. Insa Moarte pe Nil (2022) e unul dintre acelea care sunt foarte bine realizate. Chapeau! Imi plac si expresiile actorilor, drama cu care reactioneaza… intreaga lucrare este o opera magistrala. Indragesc filmele teatrale, cu reactii usor exagerate, tipice anilor ‘40-‘50-‘60.

Apoi, toata povestea este un deliciu. Da, are loc o crima, si ideea nu e deloc frumoasa. Oamenii din film sunt lacomi, mincinosi, oportunisti, si aproape toti au o doza de nebunie in ei. Deci din punct de vedere moral, filmul nu reprezinta o lectie de moralitate.

Insa, daca esti obisnuit cu romanele Agathei Christie, stii ca acesta este stilul ei. Pe de-o parte te fascineaza cu descrierile, cu misterele, cu povestile, iar pe de alta te face sa te miri de rautatea si nebunia unor oameni. E stilul ei, n-ai ce-i face.

Personal, sunt fan romanelor sale fiindca te scot din cotidian si te duc intr-o lume a imaginatiei unde sarea, piperul si zaharul sunt amestecate intr-o armonie ciudata dar placuta.

Lectura cartilor autoarei este intotdeauna foarte usoara. In cateva zile termini sute de pagini. Iar asta fiindca Agatha Christie este o scriitoare desarvarsita care iti face pofta sa afli mai multe si care nu plictiseste.

Ai vazut Moarte pe Nil (2022)? Iti plac romanele Agathei Christie? Ce filme din seria ei imi recomanzi?

Un gând despre „Cum a fost filmul Moarte pe Nil (2022)? | Recenzie fara spoilere

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Un site web WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: