Am vizitat Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi din Bucuresti pentru prima oara in luna mai 2022. Ce m-a urnit si inspirat sa-i fac o vizita au fost pozele de pe Instagram.
Daca apesi locatia Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi, vei gasi multe imagini de a-le utilizatorilor fotografiindu-se la muzeu. Unele sunt facute chiar bine si starnesc curiozitate. Traiasca Instagramul!

Am fost la muzeu cu prilejul noptii muzeelor si deci nu am platit taxa de intrare. Trebuie sa admit ca personalul cladirii a fost neasteptat de amabil desi era plin de oameni. De cum am intrat, mi-au oferit un pahar cu apa si aveau un zambet cald.
Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi dateaza din 1920 si a fost infiintat in 2013 de prim ministru al Romaniei de atunci, Adrian Nastase. Edificiul este construit într-un stil arhitectural ce sintetizeaza elemente gotice si mediteraneene, si este considerat a fi un monument istoric.

De-a lungul salilor vei gasi elemente din mitologie si astronomie, si niste vitralii deosebite. Sunt expuse 667 hărţi, gravuri, desene si litografii.
Muzeul are 16 sali, si e plin de harti din secolele trecute cu Bucuresti, Romania, Europa de Est, Europa cat si cu mape din lumea intreaga. Unele locuri sunt interactive, dar sunt rezervate celor mici.
Eh uite aici e un minus. Mi-as dori sa fie mai multe elemente interactive si multi-senzoriale ca sa putem prinde si mai mare drag de geografie, cultura si istorie. Sper ca pe viitor sa implementeze lucruri putin mai spectaculare.
Dar oricum, muzeul merita vazut. Unele colectii sunt donate de Adrian Nastase si de sotia sa. Ici-colo vei gasi cate un glob terestru, iar tavanele sunt foarte artistice – adevarate opere de arta.
Am tinut mortis sa vad acest muzeu fiindca am studiat la facultate pentru 3 ani stiintele turismului si apoi 2 ani geografie. Iti dai seama ca pentru mine o harta nu e doar o amarata de hartie colorata, ci reprezinta un intreg univers de la care nu imi pot lua ochii.
Vizita muzeului nu iti ia mult. Mie mi-a luat cam 1 ora. Am avut timp sa citesc despre exploratori, sa fac poze, si sa imi imaginez cum era viata in secolele trecute.

Ah uite o chestie interesanta e ca, din nu stiu ce motive misterioase, numele “Romania” apare in mai multe harti intre Bulgaria si Grecia. Stiu ca numele “Romania” e ceva modern aparut in secolul trecut, si ca pana atunci Romania era impartita in 2 principate + Transilvania.
Insa, nu am inteles daca exista cumva pe atunci o regiune cu numele Romania, pozitionata fix intre Grecia si Bulgaria. Poate descoperi tu acest mister si mi-l spui si mie in comentarii.
In fine, recomand vizita la Muzeul National al Hartilor si Cartii Vechi tuturor varstelor. Cultura nu are limita de varsta si poti continua sa iti maresti bagajul cultural chiar si dupa ce iesi de pe bancile liceului. De fapt, cred ca fix acesta e scopul unui muzeu.
Ai fost deja la acest muzeu? Ce muzee din Bucuresti imi recomanzi?
Salut, apropo de numele ”Romania”, nu știu cât de vechi erau hărțile, dar probabil e vorba de o regiune latinofonă. Între Bulgaria și Grecia poți să-i întâlnești și azi pe aromâni (”machidonii”); mai sunt și megleno-românii.
Se spune că toate populațiile românești (fie că le consideri ca un singur popor, fie ca mai multe popoare) s-au format inițial la nord de așa-zisa linie Jireček – https://en.wikipedia.org/wiki/Jire%C4%8Dek_Line
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Ah da, face sens. Foarte interesant! Mersi 🙂
ApreciazăApreciază