Asta inseamna marketing de Seth Godin | Recenzie si citate

Mi-a luat o luna citirea cartii “Asta inseamna marketing” de Seth Godin, si nu, nu pentru ca e dificila ci pentru ca am trecut prin mai multe schimbari profesionale si nu am mai avut timp de citit.

Probabil as fi putut gasi 30 de minute pe zi sa citesc, dar pur si simplu, am fost lesinat mental de oboseala.

Revenind la cartea cu pricina, lectura cartii a fost foarte usoara. Seth Godin nu complica lucrurile, nu foloseste cuvinte pompoase sau propozitii care iti despart creierul in doua. E simplu, scurt si la obiect.

Iubesc cartile care iti permit sa le citesti cu fluiditate, fara zeci de mii de opriri, si unde autorul reuseste sa se faca inteles fara a folosi artificii lexicale.

Deci, in ce priveste stilul: “Asta inseamna marketing” are o bila alba.

De fapt, bile albe sunt pe toate paginile cartii. Seth Godin incepe cartea cu premiza ca toti oamenii sunt marketeri, fiindca toti au ceva de promovat sau de vandut.

Marketing e capacitatea de a promova un lucru cu iscusinta astfel incat sa iti duci audienta sa vada ca tine. Autorul sustine ca marketingul inseamna schimbare. Faci marketing ori de cate ori provoci o schimbare in cel care te asculta.

“Indiferent despre ce ar fi vorba, daca esti marketer, scopul tau este sa determini schimbari.”

Fireste, lucrurile sunt mai complexe de atat, dar bottom line este ca cu totii avem nevoie sa ne slefuim abilitatile de persuasiune, daca ne dorim sa lasam o amprenta in viata celor de langa noi.

In “Asta inseamna marketing” autorul vorbeste despre necesitatea definirii audientei tale, si recomanda sa nu vorbesti la general, maselor, ci sa iti directionezi atentia catre segmente de public foarte specifice.

“The money is in the niches” zice un proverb, iar Seth Godin il preia si il dezvolta pe intelesul tuturor.

“Urmarirea necontenita a maselor te va face plictisitor, deoarece masa inseamna mediocritate sau centrul curbei; inseamna sa nu ofensezi pe nimeni si sa-i multumesti pe toti. Aceasta va duce la compromisuri si la generalizare. Incepe, mai bine, cu cea mai mica piata viabila. Care e numarul minim de oameni pe care trebuie sa-l influentezi ca sa merite efortul?”

Sectiuni din carte sunt dedicate si criticilor nostri. Este inevitabil sa nu dai de oameni care sa simta repulsie fata de lucrul tau. In general, in orice ai intreprinde, vei avea atat sustinatori cat si impotrivitori.

Seth Godin recomanda sa nu bagam in seama acei criticii care nu vin cu critici constructive, ci vin doar sa ne doboare. De cele mai multe ori, problema nu e ca acestia ar fi niste monstri de care trebuie sa scapam. Genul acesta de critici sunt oameni care nu fac parte din publicul nostru tinta. Nu se identifica cu ceea ce promovam, iar produsul nostru nu e pentru ei.

In marea majoritate a cazurilor, se simt afectati doar acei oamenii care nu sunt in nișa ta. Vezi de exemplu, recenziile la cartile de pe Amazon. De ce pana si cele mai vandute carti din lume au recenzii de 1 stea? Fiindca au citit-o oameni care nu erau, de la bun inceput, in ținta autorului.

“Nu conteaza ce cred oamenii pe care nu cauti sa-i servesti. Ce conteaza e daca i-ai schimbat pe cei care au incredere in tine, pe cei cu care ti-ai creat o legatura si pe care cauti sa-i servesti. E imposibil sa creezi lucrari care conteaza si care, totodata, multumesc pe toata lumea.”

Cartea continua cu un “before-after” si descrie cum era marketingul in trecut si cum este, in schimb, cel din prezent. Autorul ne povesteste ca oamenii nu mai sunt la fel de usor de convins pe cat erau in trecut. Consumatorii s-au empancipat si au nivel de atentie foarte redus.

[Apropo daca iti plac informatiile despre marketing, inscrie-te la newsletter si primeste tips & tricks relevante secolului 21. Apasa aici.]

Astazi, multe companii si multi factori ai vietii moderne concureaza pentru a castiga atentia cumparatorilor. E dificil pentru o firma sa se deosebeasca in tumultul contemporan de informatii si de flash-uri.

“Marketerii eficienti nu incep cu solutia, cu lucrul care-i face mai inteligenti decat toti ceilalti. Incep cu un grup pe care vor sa-l serveasca, cu o problema pe care vor s-o rezolve si cu o schimbare pe care vor s-o faca.”

Desigur, marketingul eficient nu inseamna manipularea audientei si constrangerea lor sa faca o schimbare pe care nu o simt naturala sa o faca. Acesta e un tip de marketing toxic.

Scopul marketingului nu este sa produca schimbari nenaturale si obositoare. Dimpotriva, daca simti ca ai de-a face cu un public incapanat si setat pe pozitiile lui, atunci cel mai probabil acela nu e publicul tau.

E important sa iti dai seama ca exista audiente si audiente, si ca nu are rost sa petreci timp convingand o masa de oameni care oricum nu vrea sa se schimbe. E o batalie pierduta.

“Asta inseamna marketing” este o carte potrivita tuturor acelor oameni care vor sa lase ceva in urma si care nu vor o viata mediocra. A-ti depasi conditia inseamna, de cele mai multe ori, a-ti slefui abilitatile tale de promovare si de comunicare.

La urma urmei, fie ca avem un produs de promovat, sau niste servicii, sau pe noi insine sau vrem sa provocam o schimbare in cineva, este necesar sa stii cum sa pui problema si cum sa comunici.

In incheiere, va las cu un citat al regelui Solomon:

“Moartea și viaţa sunt în puterea limbii; oricine o iubește îi va mânca roadele.” Proverbele‬ ‭18:21‬ ‭VDC‬‬

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Un site web WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: