Cum ar trebui de fapt promovat turismul românesc? Idei de branding și de marketing pentru începători

Cum ar trebui de fapt promovat turismul românesc? Idei de branding și de marketing pentru începători

Probabil ai văzut și tu imaginea groazei de acum câteva zile. La Expoziția de Turism de la New York, turismul din România a fost făcut de râs de o echipă de neprofesioniști.

Deși îi vezi că stau țanțoși, mândri și zâmbitori, aceștia nu au nimic cu ce se lăuda. Dimpotrivă, au toate motivele pentru a-și da demisia și a-și acoperi fețele de rușine.

În ingeniozitatea lor, au folosit 8000€ ca să printeze câteva foi cu imagini din țara noastră și să instaleze un stand sărăcăcios cu câteva broșuri.

Unde e brandingul de țară? Unde e marketingul deștept care atrage atenția și obține profit?

Ce sunt acele hârtii împrăștiate, acele perdele de doliu (mai sunt și mototolite), și acele standuri sărăcăcioase? Cât de mult îți urăști țara de o reprezinți în halul ăsta?

Văzând aceste imagini, simt scârbă și mânie.

Pentru cei care poate încă nu și-au dat seama, să știți că România este, de fapt, o țară foarte tare cu nenumărate atracții turistice. Avem mulți profesioniști, multe minți sclipitoare. La creativitate, românul e lider.

Ceea ce vezi la standul de la New York, nu reprezintă România, ci reprezintă incompetența unor oameni care nu au ce căuta acolo.

Priorități pentru optimizarea turismului românesc

1. La nivel de țară trebuie făcute, mai întâi, analize, liste, statistici, și căutări. Care sunt cele mai îndrăgite locuri românești la nivel internațional și național? Care sunt atracțiile unice, deosebite pe care nu le găsești în alte țări? Ce zone au potențial? Liste, liste și iar liste.

2. Trebuie stabilit un buget de renovare sau de modernizare. Pornind de la atracțiile cele mai cunoscute și mergând spre cele mai puțin faimoase, e necesar să se lucreze spre modernizarea structurilor. Că tot vorbim de turism de țară, nu putem lăsa infrastructura la latitudinea turistului. Străzi asfaltate, transport intuitiv și asigurat, informații clare. Toate acestea vin la pachet în partea de buget.

Branding-ul de țară nu stă doar în atracții turistice. Branding înseamnă suma percepțiilor pe care oamenii o au despre un brand.

Degeaba avem atracții renovate dacă infrastructura cade pe noi, informațiile și traseele sunt neclare, și dacă lăsăm impresia ca suntem gata să luăm taxe chiar și pe aer.

3. România este un brand. Turiștii trebuie să se simtă răsfățați, menajați și iubiți. Prin toate politicile turistice, atenția trebuie să fie pe slujirea călătorilor. Da, aceștia trebuie să se simtă cocoloșiți.

Turismul nu este despre politicieni și setea lor de bani. Ci despre atracții turistice și vizitatori. Cu cât ideea asta intră mai bine în planurile naționale turistice, cu atât turismul românesc va crește și va face profit.

4. Care este targetul nostru? Ideea de promovare a României cu oameni îmbrăcați în costum popular care beau lapte de țară și culeg floricele pe câmpiiiii hai să le adunăm copiiiii… este foarte învechită. Aceasta poate avea succes la unele segmente de piață dar va lasa rece toate celălalte categorii. Așadar, trebuie să avem o listă cu categoriile de oameni care ne vizitează și să creăm campanii pe limba lor.

Slavă Cerului, România este mai mult decât viața la țară! Gosh!

Idei de marketing pentru promovare

Un buget considerabil trebuie alocat atât marketingului inbound cât și celui outbound.

Inbound este în linii mari cel online, iar outbound este cel offline sau cel care se folosește de metode mai vechi de marketing.

Trebuie angajați doar profesioniști acreditați cu ani de experiență în spate.

În ce privește marketingul digital, România trebuie să aibă prezență națională online și să investească masiv în toate canalele de social media.

Trebuie postate doar acele poze și video-uri realizate de profesioniști. Culori vii și puternice, vibe tineresc, oameni fericiți și primitori. Elemente care, psihologic vorbind, sunt atractive.

Copywriting. Trebuie folosite cele mai zemoase, cele mai suculente și cele mai delicioase texte. Cuvinte care convertesc, care crează poftă de călătorii, și care ne dau valoare.

Influenceri. Colaborarea cu influenceri naționali și internaționali este un must. De ce? Fiindcă, ne place sau nu, aceștia au puterea de a influența grupurile lor masive de fani.

România trebuie să aibă un website turistic foarte bine pus la punct. Nu cu multe informații plictisitoare, scris mic, si poze din secolul trecut.

Website-ul nostru turistic trebuie să fie o explozie de viață. Navigarea pe el să fie foarte intuitivă, foarte minimalistă, liberă de detalii inutile, și cât mai dinamică.

Pofta de turism trebuie creată prin orice canal media de care turismul național românesc se folosește.

Trebuie să găsim câteva cuvinte cheie și câteva emoții și să legăm Romania, în conștientul vizitatorilor, de acele trăiri.

“La te gândești când spun vacanță în România?”

“La floricele pe câmpii.”

“Greșit!”

Mai avem și altceva în afară de flori. Vă garantez.

Din punctul de vedere al marketingului outbound, participarea noastră la expoziții sau aparițiile turistice pe bannere trebuie foarte bine gândite.

Munca aceasta trebuie să vadă implicarea artiștilor și a oamenilor creativi. Așa cum am afirmat mai sus, românii sunt un neam de oameni foarte perspicace și inventiv.

Sunt convins că, dacă angajăm oamenii potriviți, turismul românesc va deveni o glorie a țării noastre. Afară cu impostorii!

“Unde mergi în vacanță vara asta?”

“În Dobrogea! Au mai fost acolo prieteni de ai mei și au renăscut. Peste tot văd superbe poze din acea zonă. La expoziția de la New York, Dobrogea a fost vedeta evenimentului! Mulți zic că este o Toscana a Europei de Est!”

“Când mergi? Vreau să vin și eu!”

“Plec pe 2 iulie. Îi voi suna pe cei de la hotel. Sunt sigur că nu este nicio problemă să mai adauge o cameră. Românii sunt dintre cei mai primitori și cei mai prietenoși oameni pe care i-am întâlnit. Nu știu dacă ți-am povestit de taxele lor foarte mici…”

“M-ai convins! De fapt eram oricum curioasă să văd Dobrogea! Kim Kardashian a filmat acolo un episod din showul ei.”

România putem mai mult de atât! Putem nu? Conversația de sus poate fi o frântură din viitor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: