Internetul viitorului este SF! Ce este internetul 3.0 sau Web 3.0? Există deja? Când va fi implementat?

Internetul viitorului este SF! Ce este internetul 3.0 sau Web 3.0? Există deja? Când va fi implementat?

Web 3.0 este internetul care exista acum, dar dus la următorul nivel. Acesta nu este încă implementat, si ca atare nu are o definiție foarte bine stabilită.

Reclame

In momentul de față, se lucrează la toate acele elemente care țintesc sa ducă prezentul internet 2.0, la nivelul 3.0.

Ca si idee generala, internetul 3.0 este internetul lucrurilor (the internet of things), adica o rețea care trece dincolo de calculatoare si smartphone-uri si care cuprinde lucruri si obiecte din viata noastra.

Cuvantul cheie in internetul 3.0, este “smart”. Smart home, mașină de spălat smart, frigider smart, mașini smart etc. Aparate care conțin acces la internet si care funcționează prin acesta.

Avem si in zilele noastre multe obiecte care se conectează la internet si care ne fac viața mai ușoară. Însă, în web-ul 3.0, lucrurile vor fi și mai interconectate decât sunt astăzi.

Nu doar atât. Inteligența artificială urmează și ea să fie introdusă “la greu”. Motivul ar fi acela că accelerează experiența noastră umană.

Inteligența artificială este oricum deja din prezent, la lucru, printre noi. Social media oferă prin algoritmii săi un exemplu excelent de cum ar putea sa arate viitorul internet.

Algoritmii te cunosc, inteleg gusturile tale, felul in care esti, ceea ce iti doresti, modul de vorbire, si te ajuta prin a-ti oferi reclame personalizate, sugestiile lor “smart”.

Internetul 3.0 va arata cumva asa. Dar la un nivel mai înalt și mai dezvoltat decat este astazi.

Blockchain este un alt cuvânt cheie din lumea internetului viitor, fiindcă pe acesta urmează sa fie construite rețelele.

În web 3.0, utilizatorii vor avea control asupra datelor proprii datorită tehnologiei blockchain. De fapt, acesta este un aspect cu puncte pe plus.

Sistemul blockchain este un sistem decentralizat, nu este controlat de cativa oameni influenți si ofera oportunitatea tuturor utilizatorilor sa fie stapani pe datele lor.

Metaversul este un alt cuvant care apartine universului internetului de tip 3.0. Acesta va reprezenta interfata sa, si se va folosi de realitate augmentata și virtuală.

Deși, web 3.0 va fi lansat peste câțiva ani, în prezent criptomonedele si NFT-urile anticipează părți din noua lume ce va veni. Aceste elemente funcționează în blockchain și te ajuta sa capeți familiaritate cu sistemul.

Dacă vrei sa intelegi mai bine web 3.0, începe cu crypto sau cu NFT-urile.

Reclame

Web 3.0 este o realitate la care se lucrează de ceva ani, și care este așteptată cu ardoare de toți iubitorii de tehnologie si de progres.

Acesta va schimba multe dintre elementele ce caracterizeaza, în prezent, internetul cu care suntem obișnuiți.

Se va schimba felul în care se stipulează contractele, modul în care efectuăm plăți, folosirea rețelelor de networking, marketingul, și modul în care ne luăm informațiile.

Vom experimenta web-ul ca fiind parte din el, și vom fi interconectați cu toate elementele esențiale din viața noastră.

Filmele SF vor deveni realitate.

Experții spun ca atât web-ul 2.0 si cat noul 3.0 vor co-exista, chiar si atunci cand tehnologia 3.0 va fi pregătită. Tehnologia 2.0 nu va fi inlaturata in următorii 10-15 ani.

Probabil vor mai trece vreo 20-30 de ani pana sa existe, in exclusivitate, doar web-ul 3.0.

Dacă azi avem tendința sa nu ne înțelegem părinții sau bunicii atunci când au dificultate cu tehnologia. Ei bine, peste 20-30 de ani, e foarte posibil sa fim chiar noi, cei care sunt in aceeași postura in care sunt ai noștri azi.

Progresul tehnologic este inevitabil!

4 răspunsuri la “Internetul viitorului este SF! Ce este internetul 3.0 sau Web 3.0? Există deja? Când va fi implementat?”

 1. Mda. Chestiunea aceasta deschide larg usile guvernelor sau celor din spatele guvernelor, de a supraveghea si controla totul.
  Un individ oarecare poate deveni „un nimeni” in cateva secunde dupa ce un guvern ii taie conexiunea cu aceasta retea 3.0.
  Oare e bine?
  Oare e rau?

  Apreciat de 1 persoană

 2. Practic, mașina de spălat va comunica cu mine și îmi va spune: fraiere, ți-am spălat rufele iar de
  azi-dimineață na-i fost în stare să le scoți și să le pui la uscat.

  Foarte interesant, mulțumesc pentru documentație ! 😇👍👍

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: