Hai să vorbim despre ce înseamnă Metaverse. În câțiva ani vom fi toți parte din el

Hai să vorbim despre ce înseamnă Metaverse. În câțiva ani vom fi toți parte din el

Metaverse este o lume virtuală alcătuită din spații 3D. Un spațiu de acest fel poate aparține unui singur individ, unui grup de persoane sau unei companii. Pe scurt, metaverse este o replica virtuală a vieții reale, un fel de joc Sims.

Dacă ai văzut filmul Matrix, atunci imaginează-ți că Metaverse este un fel de Matrix.

Reclame

Desi termenul a primit mai multa notorietate datorită anunțului Facebook de a crea o platforma Metaverse, adevarul este ca acest concept nu a fost inițiat de Facebook. Metaverse-ul s-a născut ca si idee in 1992 in povestea cyberpunk a lui Neal Stephenson, numita “Snow Crash”.

Din acel moment, ideea de metaverse a inspirat mai multi iubitori de tehnologie. S-au creat atat filme cat si jocuri. “Sims” sau “Second Life” sunt niște exemple excelente de metaverse.

De ce totuși in zilele noastre, ii se atribuie asa mare importanta Metaverse-ului, daca acesta nu este un concept nou?

Aici intra in joc Facebook. In toamna anului 2021, Mark Zuckerberg a declarat ca echipa sa împreună cu alte companii s-au angajat sa preia conceptul de metaverse si sa-l transforme in noul internet: internetul 3.0.

In acest nou internet, oamenii nu doar ca gasesc informatiile de care au nevoie si comunica intre ei, dar vor putea sa si faca parte din el, fiind elemente virtuale.

Fiecare utilizator va putea sa isi creeze o lume virtuala complet a lui care mai apoi să se conecteze la lumile virtuale ale celorlalți utilizatori. In acest metaverse vei putea avea orice corp, orice imbracaminte, orice frizura, orice design interior îți dorești. Vei putea locui oriunde preferi, la mare sau la munte, si îți vei putea dezvolta o viață nouă.

Daca ne oprim aici, acest metaverse nu pare ceva foarte nou. Deja poti face aceste lucruri in anumite jocuri video.

Adevărat, dar, in Internetul 3.0 vei putea face mai multe lucruri decat cele descrise mai sus. Vei putea sa lucrezi, sa ai meeting-uri, sa studiezi, sa folosesti bani reali sau criptomonede, sa cumperi NFT-uri, sa te distrezi, sa mergi la concerte, sa te vezi cu prieteni, sa te indragostesti… pe scurt sa faci aproape orice ai face in viața reală.

“De ce se vrea acest lucru? Viața reală nu mai este frumoasă?” – te poți intreba.

Creatorii lumii metaverse iti vor raspunde ca viața reala este frumoasa, dar este in același timp si scumpă, si grea, si lentă. O viață virtuală este mai ieftină, cu mai multe oportunități, si cu mai multa libertate de a fi cine vrei tu sa fii.

Mark Zuckerberg afirma ca metaverse-ul este deja aici printre noi si ca tehnologia din prezent este destul de solida ca sa creeze aceasta lume. Acesta preconizeaza ca in decurs de cativa ani, aproape toti utilizatorii de internet vor fi parte din Metaverse.

In prezent, mai multe companii si multinaționale lucrează la propria lor lume in Metaverse. Microsoft, Apple, Unity, Roblox si multe altele sunt activ implicate in acest proiect.

Cine va detine Metaverse-ul? Metaverse-ul nu va avea un proprietar ci va fi o lume descentralizată si libera.

Dacă nu vrei sa mai aștepți si dorești sa guști un pic din ceea ce va veni, te poți înscrie chiar acum pe platformele Decentraland, Horizon Workrooms sau Roblox.

Metaverse-ul este o lume noua, un nou mod de a-ti trai viața, si deși poate speria pe unii dintre noi, aceasta rămâne o tehnologie de admirat.

Aspecte pro si contra sunt la orice invenție. Depinde de noi sa avem echilibrul si înțelepciunea sa știm cum si cat sa ne folosim de tehnologie ca sa ne faca viața mai ușoară.

Reclame

8 răspunsuri la “Hai să vorbim despre ce înseamnă Metaverse. În câțiva ani vom fi toți parte din el”

  1. Mi se pare așa de frumoasă și de surprinzătoare viața reală, încât nici 5 minute nu aș aloca pentru Metaverse.
    Circula saptamanile trecute un articol despre o femeie care spunea că doi bărbați i-au violat avatarul în Metaverse. Deci…nimic sigur și acolo 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  2. Sper s-o mai amâne măcar 50 de ani. Și așa suntem destul de incorporați în lumea virtuală, ne ajunge.
    Mulțumesc pentru documentația acestui articol, nu știam prea multe despre acestă inovație a internetului. 😇

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: