Rusia cenzurează Instagram și Whatsapp în urma postărilor Meta care cer moartea lui Putin

Rusia cenzurează Instagram și Whatsapp în urma postărilor Meta care cer moartea lui Putin

După ce a cenzurat Facebook, Rusia are în plan să cenzureze atât Instagram cât și Whatsapp.

Motivul din spatele acestei propuneri este ideea propagandei ruse cum că Instagram dezinformează cetățenii ruși. Această dezinformare nu se învârte doar în jurul războiului cu Ucraina, ci și în jurul valorilor ruse și a incitării populației la protest.

Reclame

Picătura care a umplut paharul și care a supărat foarte tare autoritatile ruse, a fost, totodata, o decizie recentă a companiei mama Meta (ce cuprinde Facebook, Instagram si Whatsapp), de a permite pe platformele sale postări care cer moartea lui Putin, președintele Rusiei, și a lui Lukașenko, președintele belarus.

„Ca urmare a invaziei ruse a Ucrainei, am permis temporar forme de exprimare politică care ar încălca în mod normal regulile noastre, cum ar fi discursul violent precum „moarte invadatorilor ruși”. Cu toate acestea nu vom permite în continuare apelurile credibile la violență împotriva civililor ruși”, a declarat Meta într-un comunicat.

Tensiunea este la cote maxime in ambele tabere, și ambele tabere se simt justificate. Occidentul dorește oprirea razboiului, iar Rusia isi dorește sa fie libera in a lua decizii singura pe plan intern si extern, fara a cere voie Occidentului.

Mișcarea Rusiei este oricum o sabie cu două tăișuri fiindca pe de-o parte taie profitul companiei Meta de pe teritoriul rus (Instagram are peste 60 de milioane de utilizatori din Rusia), iar pe de alta taie sursa de venit a multor companii locale. Pavarea drumului către sărăcie pare asigurat.

„Este o mișcare importantă, deoarece Instagram este o platformă foarte iubită în Rusia și, de asemenea, sursa de venit pentru multe întreprinderi mici din întreaga țară. Iar pentru tinerele elite din Moscova, înseamnă totul”, a scris jurnalista Financial Times, Polina Ivanova, pe Twitter.

Instagram, se știe, este alaturi de Facebook cea mai accesata aplicatie de social media din lume. A depasit de mult stadiul de a fi o simpla aplicatie de sharuit poze si momente cool, si a devenit o sursa de divertisment, de știri, de a ramane la curent cu trendurile, de a urmari branduri sau celebritati, de a-ti dezvolta un business, de a crea mai multe vizualizari blogului tau, si de a cunoaste oameni noi.

Instagram nu este, in prezent, o aplicatie care sa satisfaca doar mofturile de narcisism, ci este o importanta sursa de influenta si de formare a opiniilor. Din acest motiv, si din motivele expuse mai sus, Instagram nu poate fi inlocuit așa de ușor.

Rămâne de văzut până unde va merge războiul economic și informațional dintre Rusia și Occident. Cu siguranță, trăim niște momente istorice care ne conturează un viitor destul de imprevizibil.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: