A sosit momentul să vedem ce înseamnă NFT ca să rămânem parte din viitor

A sosit momentul să vedem ce înseamnă NFT ca să rămânem parte din viitor

NFT este acronimul pentru “non-fungible token”, și reprezintă o unitate digitala unica, pe care o poti comercializa prin blockchain. NFT-urile se cumpara si se vand prin criptomonede.

NFT poate fi o piesa de arta, o imagine, o ilustrație, elemente din jocuri virtuale, muzică, elemente de modă virtuală, video-uri, bilete la evenimente, obiecte virtuale de colecție, si multe altele. Practic, aproape orice se poate transforma intr-un NFT, si oricine poate crea, cumpara sau vinde un NFT.

Reclame

O caracteristica foarte faina a acestor tokeni digitali este ca, fiind intr-o tehnologie la vedere cum este cea blockchain, creatorii NFT-urilor pot fi răsplătiti ori de cate ori cineva cumpara sau foloseste creatia lor. Din aceasta perspectiva, NFT-urile reprezinta o interesanta sursa de venit pasiv.

Dreptul de proprietate nu se schimba de la un cumparator la altul, ci acesta ramane exclusiv creatorului initial. Cumpararea unui NFT nu da drept de proprietate, ci de inchiriere. Ori de cate ori cumperi un NFT, cumperi de fapt un fel de contract digital al acelui token. Asta inseamna ca nu poti folosi acel NFT in întregime cum vrei tu, ci dupa cum sunt stabilite condițiile creatorulului initial.

Achiziționarea unui NFT iti da oricum dreptul sa fii un semi-proprietar, care poate sa-l vanda altora, eventual la un preț mai mare. De aici s-a si creat toata isteria NFT. Oportunitatea de a cumpara la un preț mai mic si de a vinde la un preț mai mare, a creat un imens val de entuziasm in randul celor care pândeau modalități de câștig online.

Poate te întrebi: “Ok fain, dar unde pot gasi NFT-uri, si unde le pot publica sau cumpara?” NFT-urile au propriile lor piețe virtuale. Cele mai faimoase marketplace-uri sunt OpenSea, Mintable, Nifty Gateway şi Rarible. Ca sa poti cumpara un NFT trebuie sa ai un portofel virtual de criptomonede, in special cu Ethereum.

Dacă intenționezi să cumperi un NFT, mai întâi ar trebui făcute mai multe cercetări și studii de piață. Verifică marketplace-ul de unde vrei sa cumperi, colecția din care face parte NFT-ul dorit, și drepturile pe care le ai cu acel NFT. De asemenea, este important să reți că valoarea NFT-urilor este speculativă: adică crește sau descrește in timp.

Ește ușor sa cazi in tabara celor care cred ca comerțul cu NFT-uri este o inselaciune mai ales daca vezi ca valoarea acestora se schimba in timp. Tocmai de aceea, primul pas este sa studiezi foarte bine atat tehnologia lor, cat si cea a criptomonedelor si a sistemului blockchain.

Desi au inceput sa fie tranzactionate din jurul anului 2017, experții afirma ca NFT-urile vor face parte din viata noastra din ce in ce mai mult. In sprijinul acestei idei vine si faptul ca in ultimii doi ani, tot mai mulţi artişti si tot mai multe branduri au inceput sa folosească NFT-uri in locul metodelor tradiționale de a-si comercializa creațiile.

Trendul nu a ocolit Romania, avem si la noi exemple: Delia a scos recent o piesa NFT, numită “Rachetă”, pe care a publicat-o pe platforma OpenSea. Fanii ei pot achizitiona atat piesa cat si niste bunuri fizice, folosind criptomonede.

Așadar suntem la începutul unei evolutii, a unei noi ere futuristice si digitale. Este bine sa fim tot mai informați despre noile tehnologii ca sa rămânem parte din viitor.

Reclame

4 răspunsuri la “A sosit momentul să vedem ce înseamnă NFT ca să rămânem parte din viitor”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: