Cum ajută Telegram în războiul din Ucraina?

Cum ajută Telegram în războiul din Ucraina?

Telegram, aplicația de mesagerie care la începutul anului trecut a depășit 500 de milioane de utilizatori, devenind rivala Whatsapp-ului, este in prezent locul unde atât Ucraina cat si Rusia postează propria versiune a faptelor.

Reclame

De ce Telegram si nu Whatsapp? Telegram se diferențiază de Whatsapp la mai multe aspecte, dar cel mai important feature este posibilitatea utilizatorilor de a-si crea un canal, asemeni celui de Twitter, la care oamenii sa se aboneaza si sa primesca informatii actualizate. Un fel de mini social media, dar fara prea multe artificii.

In acest moment, având in vedere haosul din Ucraina in ce privesc informațiile si propaganda rusă, Telegram a devenit o modalitate foarte eficienta pentru cetățenii, jurnaliștii si soldații ucrainieni de a primi actualizări direct de la guvernul ucrainean.

Eficienta Telegramului este atat de uimitoare incat, recent, aceasta a fost de mare ajutor soldaților ucrainieni care, in urma unor mesaje criptate, au putut localiza tinte importante din aproprierea Kievului, si sa doboare astfel convoaie rusești.

Nu doar atat, dar insasi prima doamna a Ucrainei, Olena Zelenska, si-a deschis acum cateva zile propriul canal de Telegram. Numele sau este @FirstLadyOfUkraine iar scopul acestuia este transmiterea de informații verificate si securizate despre războiul cu Rusia.

„Ucraina este o țară pașnică. Suntem împotriva războiului și nu am atacat primii. Dar nu vom renunța!”, scrie Olena Zelenska pe canalul ei.

Ironia sortii este ca Telegram a fost creat chiar de ruși, iar azi aceștia sunt sabotati de creatia mainilor lor. Desigur cei care l-au creat nu au fost adeptii cenzurei sau a regimului lui Putin, acestia si-au dorit inca de la inceput sa creeze o platforma libera, emancipata si cat mai nonconformista.

Desi creatorii Telegram, Pavel si Nikolai Durov, au avut, de-a lungul timpului, multe batai de cap cu autoritatile ruse, totodata astazi, in ciuda acestor lucruri, Telegram ramane un loc independent de prezentare a informatiilor.

Din păcate nu si pentru ruși. Si acestia pot avea acces la Telegram, dar nu pot intra pe orice canal de pe aplicație. Canalele din Ucraina si cele care prezintă Rusia in termeni negativi sunt cenzurate. Rusia are propriile ei canale de actualități, care conform presei Occidentale, dezinformează in loc sa informeze.

Daca doresti sa rămâi la curent cu cele mai noi știri despre situația din Ucraina, intra chiar acum pe canalul de Telegram, cu peste 1 milion de abonați, al guvernului ucrainean: @UkraineNOW.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: