Familia Romanov de Candace Fleming | Recenzie carte

Familia Romanov de Candace Fleming | Recenzie carte

Rusia, o țară enigmatică si cu o istorie tumultuoasă. Rusia, țara care ocupa prima pagina in toata presa mondiala din ultimele zile. Rusia sau mai degrabă istoria sa, m-a inspirat zilele astea sa citesc cap coada cartea lui Candace Fleming despre “Familia Romanov”.

Stiam ceva despre revolutiile din anii 1917 din Rusia, dar nu eram la curent cu prea multe detalii despre familia imperiala din acele timpuri. Motivat de curiozitate dar si de placerea de a descoperi nestemate istorice, am devorat povestea familiei Romanov in doar cateva zile.

Este o poveste deopotriva fascinanta si tragica, care inspira dar care si enerveaza, care te uimeste dar care te si socheaza.

Cartea este extraordinara. Autoarea scrie intr-un stil foarte placut de poveste, de parca ai citi o carte de beletristica. Este foarte naturala trecerea de la un subiect la altul, iar descrierile personajelor sunt asa de bine enumerate incat imaginarea lor este foarte usoara. Poti trece cu usurinta de la o pagina la alta iar subiectele descrise iti dau sete sa vrei sa afli mai mult.

Familia Romanov din naratiune este cea de la inceputul anilor 1900 si care a fost alcatuita din țarul Nicolae, țarina Alexandra si cei 5 copiii ai lor: Olga, Tatiana, Maria, Anastasia, si Alexei. Practic, ei au fost atat ultimii reprezentanti ai regimului țarist, cat si cumva deschizatorii caii spre o Rusie sovietica si comunista.

Nicolae si Alexandra aveau probabil tot ce era nevoie pentru a conduce Rusia spre prosperitate si spre progres. Insa, temperamentul lor nepotrivit pentru niste imparati, neplacerea de a fi lideri, stresul de a conduce, incapacitatea de a lua decizii bune, naivitatea de a se increde cu usurinta in unele persoane toxice si multe alte trasaturi i-au dus in pragul de a renunta la tron si de a lasa Rusia in mana anarhiei.

Acestia, si mai ales Nicolae, ar fi putut curma saracia crunta din anii care au dus la marile revolutii ruse, daca s-ar fi ridicat la inaltimea asteptarilor pentru rolul sau. Dar iata ca “soarta”, asa cum credeau ei adesea, avea pentru ei o alta destinatie.

In carte apare si povestea controversatului Rasputin si a modului in care a reusit sa puna stapanire pe mintea țarinei si sa preia indirect fraiele puterii in Rusia. Lui Rasputin sunt dedicate mai multe pagini, iar detaliile prezentate despre el te ajuta sa ai o imagine si mai clara apoi despre țarul Nicolae si sotia lui.

Revolutiile din 1917, ascensiunea la putere a lui Lenin, trecerea de la țarism la comunism, si infrangerea Rusiei in primul razboi mondial sunt alte subiecte care înțesate cu cele ale familiei Romanov, fac parte din cuprinsul cărții.

Citirea acestei carti te poate ajuta atat sa intelegi mai clar istoria recenta a Rusiei cat sa si descoperi motivele din cauza carora Rusia, desi este astazi o super-putere militara, este inca o tara destul de saraca din punct de vedere economic.

Asemeni unei carti de beletristica, nu voi dezvalui deznodamantul povestii. Este demn de a fi descoperit singur fiindca desi, pe internet poti gasi detalii despre cum au sfarsit Romanovii, in volumul Candacei Fleming subiectul disparitiei lor e invaluit in si mai multa tensiune si oripilare. Un lucru cat se poate de ciudat, insa, pot dezvalui: Romanovii desi au fost urati de toti rusii spre sfarsitul domniei lor, astazi sunt sfinti canonizati de Biserica Rusa Ortodoxa. Acestora sunt dedicate chiar si unele biserici ortodoxe din Rusia.

Recomand asadar aceasta carte atat iubitorilor de istorie cat si celor carora le place sa citeasca beletristica. Ambele fașe vor simti pe intreaga durata a lecturii ca au gasit o carte pretioasa!

„Celor care cred că istoria este plictisitoare, această extraordinară carte le demonstrează că, din contră, ea este infinit fascinantă, captivantă ca un roman.” Booklist

„O poveste profund umană, spusă cu o remarcabilă limpezime și siguranță a stilului.” Kirkus Review

2 răspunsuri la “Familia Romanov de Candace Fleming | Recenzie carte”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: