Iarna de Karl Ove Knausgård | Recenzie carte si citate

Iarna de Karl Ove Knausgård | Recenzie carte si citate

“Iarna“ de Karl Ove Knausgård este o carte absolut delicioasa care face parte din seria anotimpurilor. Autorul are patru carti de acest fel: primavara, vara, toamna si iarna.

Ideea care sta la baza volumului este intentia autorului de a scrie o serie de ganduri pentru fiica lui ce avea sa se nasca curand. Karl Ove Knausgård vorbeste pe tot cuprinsul cartii la persoana a doua, de parca ar vorbi fiicei lui si descrie lucruri care lui i-au atras atentia in acel sezon.

Reclame

In volumul de fata, autorul este cuprins de si mai multa emotie fiindca in aceasta “iarna” se naste fiica lui, mai precis pe 28 ianuarie. Cartea parca atinge niste note si mai sensibile decat volumul “toamna”, tocmai datorita acestui eveniment.

Imi place tare mult stilul lui Karl Ove Knausgård fiindca scrie intr-un mod linear, necomplicat, curat, logic, cumva ca un râu care curge dintr-o albie intr-alta. Nu este obositor, intortocheat sau prea abstract. Dimpotriva, textele sale chiar au sens, iar descrierile chiar reusesc sa te ajute sa vezi lucrurile pe care le abordeaza.

“Iarna” este al doilea volum pe care il citesc din seria anotimpurilor. Toamna a fost primul. Amandoua mi-au placut la fel de mult, si abia astept sa vina primavara ca sa achizitionez si volumul “primavara” si apoi “vara”, fiindca m-am hotarat sa le citesc pe toate in contextul lor.

“O plimbare prin padure iarna se deosebeste mult de o plimbare pe timpul verii. (…) Nu-ti mai auzi decat propria rasuflare.. si fuioarele subtiri de abur ce-ti ies pe gura. (…) Cand padurea invelita in zapada sta nemiscata sub cerul vag umbrit de inserare, tacerea e desavarsita.”

“Animalele de jucarie functioneaza ca agenti ai sentimentelor, sunt o extensie a lumii interioare a copiilor, si e uimitor cat de tare isi doresc ei ca toata lumea sa fie buna si blanda si sa traiasca pentru totdeauna.”

“Toamna este o tranzitie, un timp al golirii – a cerului de lumina, a aerului de caldura, a plantelor si copacilor de frunze. Iarna care urmeaza este un timp in care domneste nemiscarea. Pamantul se intareste, apa ingheata, zapada acopera totul.”

“Acesta e anul tau, anul in care te vei naste, asa cum 1968 este al meu. Ceilalti copii nascuti in anul acesta vor deveni generatia ta, ii vei intalni la scoala, la liceu, la facultate, si vei avea cu ei mai multe in comun decat cu mine.”

“Una dintre sarcinile cele mai importante ale parintilor este stabileasca limite pentru copii… pentru ca ei sa stie ca exista limite, ca lucrurile nu sunt complet deschise, vraiste, caci ceea ce e deschis si fara limite e nesigur, afara in lume ei sunt singuri, pe cont propriu, asa ca a stabili limite, modele de comportament si reguli inseamna a-i ajuta sa se simta siguri, a face lumea sa para recognoscibila si manevrabila.”

“Dante sustinea ca nu putem intelege niciodata actiunile si sentimentele altora luandu-le ca punct de reper pe ale noastre, asa cum pot animalele inferioare, si ca de aceea Dumnezeu ne-a dat limbajul. Pentru a face, adica, diferentele vizibile, asa incat sa devina previzibile si functionale si sa intemeieze relatiile sociale.”

Desi este o carte scrisa pentru fetita sa nenascuta, Karl Ove Knausgård pare la randul sau un copil. Volumul este o mica colectie cu lucruri de care autorul devine constient asemeni unui adolescent care abia acum descopera lumea.

Recomand lectura acestei cartii chiar daca iarna este pe sfarsite, fiindca are potentialul sa iti daruiasca noi perspective captivante.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: