Liniste de Erling Kagge | Recenzie carte si citate

Liniste de Erling Kagge | Recenzie carte si citate

“Liniste” de Erling Kagge este o scurta carte de aproximativ 150 de pagini pe care o poti citi cu usurinta, fila dupa fila, in doar cateva zile. Autorul, caracterizat de un stil simplu, descrie ce este linistea, de ce este importanta si cum o poti avea.

Linistea este un aspect, de care noi oamenii moderni, ducem deseori lipsa. Multimea informatiilor, multimea zarvei din jurul nostru, a parerilor, a cuvintelor, a stirilor, si a galagiei generale ne afecteaza uneori mai mult decat stim.

Pentru a ajunge la un stadiu de liniste, avem mai multe eforturi de facut. De la a inchide telefonul cu multimea sa de notificari, la a ne lua momente de a sta singuri, si la ne obliga mintea pentru cateva momente sa nu mai gandeasca. In zilele noastre, spune autorul cartii, este o provocare sa obtii linistea.

“Linistea poate fi plictisitoare. Fiecare dintre noi a simtit felurile in care linistea poate fi exclusiva, incomoda si uneori chiar infricosatoare. Alteori este un semn de singuratate. Sau de tristete. (…) Insa, linistea poate fi si prieten. O alinare si o sursa de inspiratii profunde.”

“A-ti inchide simturile fata de lumea inconjuratoare nu inseamna sa-i intorci spatele, ci tocmai opusul: sa vezi lumea un pic mai clar, sa te mentii pe un curs al tau si sa incerci sa-ti iubesti viata. Tacerea in sine este o comoara. Este exclusivista si luxurianta. O cheie care deschide noi moduri de a gandi.”

“Contrar a ceea ce credeam cand eram mai tanar, starea de baza a creierului nostru este una de haos. (…) Ori de cate ori ies din aceasta rutina si stau singur pe scaun, intr-o camera, fara nici un țel, fara nimic la care sa ma uit, iese la iveala haosul. Este greu sa stau pur si simplu acolo. (…) Adesea aleg sa fac orice doar ca sa nu-mi umplu tacerea cu mine. Treptat am ajuns sa inteleg ca sursa multora dintre problemele mele se afla tocmai in acest conflict.”

“Toate problemele umanitatii izvorasc din neputinta omului de a sta tacut si singur intr-o incapare.” Blaise Pascal

Traim in epoca zgomotului, unde capacitatea noastra de a ne focusa pe un singur lucru devine din ce in ce mai slaba, si unde atentia noastra e ceruta de foarte multe lucruri in acelasi timp. Aceasta lipsa de liniste provoaca, conform studiilor, multa anxietate, emotii negative si chiar FOMO (fear of missing out).

Si totusi, cheia ca sa iesim din acest zgomot se afla la noi, in a ne impune sa ne luam momente de liniste, unde sa ne calmam si sa luam noi controlul zgomotelor care exista in viata noastra.

“Linistea ține de redescoperire printr-un ragaz a lucrurilor care ne aduc fericire.(…) Nu trebuie sa urmezi un curs despre liniste si relaxare pentru a putea, pur si simplu, sa iei o pauza. Linistea poate fi oriunde, oricand, este chiar sub nasul tau.”

“Daca vrei sa-ti gasesti linistea, trebuie sa incetezi sa gandesti. Sa nu faci nimic. Tacerea este un instrument care ne ajuta sa scapam de lumea inconjuratoare. (…) Timpul se opreste in loc.”

Este un volum interesant care ne inspira la momente sanatoase de liniste. Recomand lectura cartii atat celor care au nevoie de liniste cat si celor carora le place sa citeasca texte inspirationale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: