Craiova 14 Obiective Turistice | Impresii si Curiozitati | Locuri de vizitat

Craiova este capitala judetului Doji, si este localizata in centrul Olteniei, in apropierea malului estic al Jiului. Este al șaselea oraș ca mărime din România și este un centru politic, situat la aproape aceeași distanță intre Dunăre și Carpații Meridionali.

Orasul Craiova a fost construit pe ruinele cetatii dacice si ale castrului roman Palendava.

In secolul VII, a fost denumit Pansiona (pod peste Jiu), iar in secolul XV, orasul a primit numele de Craiova.

De acest oras sunt legate multe nume istorice ale marilor domnitori si boieri: Neagoe Basarab, Matei Basarab, Constantin Brancoveanu, Gheorghe Bibescu, Barbu Stirbey, Mihai Viteazul, Tudor Vladimirescu, Petrache Poenaru, Constantin Brancusi.

Fotografie Canva

Incepand cu anii ’60, Craiova a devenit un important centru industrial. In acei ani, a inceput dezvoltarea industriei constructoare de masini si utilaje, de avioane, industria chimica, alimentara, electrotehnica, extractiva, si energetica.

Craiova este si un important centru universitar care gazduieste renumita Universitatea Craiova. Fondată în 1947, universitatea cuprinde 20 de facultăți, gazduieste 32.000 de studenți anual și este înfrățită cu Universitatea din Bergamo, Italia.

Impresii personale

Am vizitat Craiova pentru prima oara in iulie anul curent, fara prea multe asteptari. Nu auzisem niciodata lucruri eclatante despre acest oras si nu am prieteni care sa fi vizitat orasul recent. Desi eram in necunostinta de cauza, nu imi imaginam o experienta turistica prea placuta.

Pot spune cu sinceritate ca, Craiova mi-a dat peste cap toate asteptarile. Inca de cand am intrat in oras, pe una dintre strazile principale, am putut constata ca orasul este mai aerisit si mai spatios decat Bucurestiul.

Am observat ca, Craiova urmeaza un anumit plan urbanistic si o arhitectura contrastanta, dar ordonata. Am gasit Craiova ca fiind un oras curat si plin de verdeata.

Orașul are zeci de repere importante, iar personal am fost placut surprins de parcul Romanescu si de Palatul Administrativ.

Cel mai bun moment pentru a vizita orasul este de la jumătatea lunii mai până la sfârșitul lunii septembrie datorita temperaturilor placute si vegetatiei in floare.

Craiova nu este la fel de populară ca alte orașe din România cand vine vorba de turism, dar nu lasa acest detaliu să te păcălească.

Craiova este intr-adevar o destinație turistică mai mică, dar este unica si merită vizitată.

Micul Lipscani – Fotografie Canva

Care sunt obiectivele turistice din Craiova?

 1. Parcul Romanescu este considerat a fi cel mai mare parc natural din estul Europei si este declarat monument istoric.
 2. Palatul Jean Mihail (actualul muzeu de arta), realizat intre anii 1899 – 1907, cu materiale de cea mai buna calitate care dadeau camerelor un aer de eleganta si bun gust. Muzeul de artă este principala atracție turistică din Craiova. Este o clădire foarte frumoasă care merită vizitată. Inainte de a deveni muzeu, in aceasta cladire au fost gazduite de-a lungul anilor urmaroarele personalitati: regele Carol I, presedintele Poloniei – Ignasy Muscicki, si Iosip Broz Tito – Presedintele Iugoslaviei.
 3. Palatul Administrativ;
 4. Gradina Botanica. Este una dintre frumusetile peisagistice ale Craiovei, situata in partea de sud-vest a orasului, se intinde pe o suprafata de aproape 13 ha. si are peste 6000 de specii de arusti, plante si flori rare.
 5. Fantana muzicala situata in Piata Prefecturii din centrul Craiovei are o suprafata de 288 metri patrati – cea mai mare din Romania;
 6. Filarmonica Oltenia fondata in anul 1904, cuprinde in prezent mai multe compartimente: Orchestra Simfonica, Orchestra de Camera, Corala Academica, symphonic jazz orchestra, si band-uri.
 7. Muzeul Olteniei, infiintat in anul 1928, este un monument emblematic de istorie si de arhitectura.
 8. Castrul roman Pelendava, in cartierul Mofleni;
 9. Catedrala Sfantul Dumitru, considerata a fi lucrarea lui Matei Basarab;
 10. Manastirea Cosuna este cea mai veche constructie din zona Craiovei care s-a pastrat aproape intacta pana in zilele noastre;
 11. Biserica Madona Dudu;
 12. Palatul Vorvorenilor, actualul sediu al Mitropoliei Olteniei, prezinta influente stilistice ale Renasterii franceze bogat decorate;
 13. Atelierul lui Brancusi;
 14. Casa Băniei este cea mai veche clădire laică din Craiova, datând din anul 1699, care astazi este un muzeu de arta populara;
Parcul Romanescu – Fotografie Canva

Obiective turistice din imprejurimile Craiovei

 1. Casa Memoriala Amza Pellea;
 2. Rezervația de Bujori sălbatici de la Plenița este localizata la 59 de km de Craiova si are o suprafață de 50 de ha. Este unica în România si adăpostește o varietate de bujor sălbatic, numit Paeonia Peregrina;
 3. Castrul roman de la Răcarii de Jos. Acesta este este unul dintre cele mai mari castre de pe teritoriul Olteniei. 
 4. Domeniul Coroanei Segarcea, podgoria considerata „patrie a Cabernetului”.
 5. Palatul Marincu – Muzeul de Artă și Etnografie din Calafat;
 6. Port Cultural Cetate.

P.S.: daca apreciezi munca mea si informatiile primite, imi poti multumi oferindu-mi o cafea. Click butonul. Multumesc! 🙂

Curiozitati

 • Craiova are cel mai modern complex sportiv din țară, compus din Sala Polivalentă, Stadionul „Ion Oblemenco” și stadionul de atletism;
 • Craiova gazduieste Festivalul Antic Pelendava si cuprinde Jocurile Dacice și Olimpiada Dacică.

Craiova este un oraș al oamenilor frumosi și generoși, cu clădiri vechi și spații verzi uimitoare, privelisti frumoase și tradiții gastronomice fascinante. Este locul pe care trebuie sa il vizitezi daca vii in partea de sud-vest a Romaniei.

2 gânduri despre „Craiova 14 Obiective Turistice | Impresii si Curiozitati | Locuri de vizitat

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Un site web WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: