Castelul de Lut Valea Zanelor | Impresii

Castelul de lut este, asa cum ii spune numele, un castel facut in intregime din materiale naturale: piatră, beton, lemn, lut și var. Situat in Valea Zanelor la nici 40 km de Sibiu, 115 km de Brasov si 100 km de Sighisoara, Castelul de lut a devenit de cativa ani una dintre principalele atractii ale Transilvaniei si ale Romaniei.

Rupta parca din filmele “Hobbitul”, “Alice in tara minunilor” si din povestea “Alba ca zapada”, aceasta structura este o mandrie nationala care te face sa uiti de existenta timpului si care te duce inapoi in trecut, intr-un loc plin de legende si basme.

Zane, inorogi, spiridusi si zmei impanzesc imaginatia atunci cand poposesti la umbra turnurilor sale. Este o destinatie de basm pentru copii si adulti deopotriva.

Legenda locului scrisă pe un panou spune asa: „Demult, tare demult, prin părțile ăstea de lume trăiau niște zâne. Erau într-o înțelegere cu oamenii, care știau că sunt suflete bune și nu se amestecă în treburile lor. Zânele locuiau într-o pădure, lângă un râu, iar oamenii numiseră acel loc fermecat Valea Zânelor. Iată că într-o bună zi liniștea locurilor a fost tulburată de un zmeu care a pus ochii pe acele meleaguri. I-a plăcut pădurea și râul și s-a hotărât să își facă acolo sălașul. Însă nici zânele, nici oamenii nu voiau o astfel de dihanie în apropierea lor așa că – unii cu furci și topoare, alții cu baghete magice – au pornit împotriva zmeului. Lupta a fost înfricoșătoare și a durat trei zile și trei nopți. Zmeul a fost învins și a fugit în lume, spre bucuria oamenilor și a zânelor. Pădurea însă era pârjolită, așa că zânele nu mai aveau unde să locuiască. Și-au luat rămas bun de la oameni și au plecat spre alte meleaguri, făgăduind însă oamenilor că se vor întoarce când vor putea locui din nou în vale. Astfel, în primăvara anului 2014, o familie strămutată în Vale și îndrăgostită de loc, de povești, de magie, cu iubire și dăruire a pornit construcția unui castel care să redevină casa zânelor. Alături de meșteri iscusiți și harnici au folosit lemn și piatra, însă cel mai de folos le-a fost lutul, lutul care le-a închegat împreună. I-au spus Castelul de Lut Valea Zânelor și au dat veste în toate zările că e gata, astfel ca zânele să afle și să se întoarcă acasă.”

Am vizitat castelul de lut in primavara anului 2021. Imi doream de mult sa vad acest castel fiindca auzisem lucruri foarte bune despre el. Pozele feerice de pe Instagram au contribuit ulterior sa ma convinga despre frumusetea sa. Nu puteam sa il ratez!

Drumul pana la Castelul de lut a fost unul usor si cumva memorabil. Privelistea muntiilor Fagarasi, a satelor taranesti, si aerul curat au adaugat plus valoare experientei. Desi am ajuns inainte de inchidere, tot am reusit sa savurez clipe pretioase la poalele lui.

Castelul de lut dispune de o suprafata generoasa ce cuprinde constructia in sine, zona de mancare si picnic, zone de facut fotografii, zone de odihnit si iesire la rau. Biletul de intrare este doar 10 lei.

Desi este una dintre cele mai populare destinatii din Romania, nu am gasit Castelul de lut ca fiind o locatie aglomerata. Puteam comunica in soapta si reuseam sa aud zgomotul usor al raului fara nicio problema.

Linistea si odihna au fost senzatiile care mi-au strabatut cel mai mult simturile. Castelul de lut este un fel de spa al naturii si al inspiratiei. Toate acele elemente din jurul Castelului contribuie sa te binedispuna si sa te acopere in tihna.

Recomand sa poposesti cat mai mult aici. Sa iti iei familia sau prietenii la un picnic langa rau si sa te bucuri de peisajele locului. O dupa-amiaza in acest loc este ceva magic si restaurator.

P.S.: daca apreciezi munca mea si informatiile primite, imi poti multumi oferindu-mi o cafea. Click butonul. Multumesc! 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Un site web WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: