Tivoli: orasul artistilor, calatorilor, si pictorilor pasionati de locurilor frumoase din Italia

Tivoli: orasul artistilor, calatorilor, si pictorilor pasionati de locurilor frumoase din Italia

Am vizitat orasul Tivoli la sfarsitul lui septembrie cand inca temperaturile erau ridicate si senzatia de vara era inca prezenta pretutindeni.

Daca iubesti arta, probabil ca numele de Tivoli iti aduce aminte de picturile lui William Turner, Richard Wilson si Anselm Feuerbach. Picturi romantice, usor impresioniste, datate in secolele 18 si 19.

Reclame

Se pare ca acum 200 de ani, Tivoli era unul dintre principalele motive pentru care artistii straini veneau in Italia. Frumusetea sa antica, eleganta arhitecturii clasice si istoria ei erau destul de fascinante incat sa concureze cu eterna Roma.

Tivoli, sau Tibur, este un oras de o vechime asemanatoare cu cea a Romei. Tivoli dateaza in secolul 4 i.Hr, iar Roma in secolul 8 i.Hr. Unele surse spun ca Tivoli este de fapt mai veche ca Roma si ca numele orasului se gaseste pana si in Eneida a lui Virgiliu, carte in care se afirma ca Tivoli are origini mitologice.

De-a lungul istoriei linistea oraselului situat pe munti, inconjurat de vegetatie mediteraneana, dotat cu superbe gradini si frumoase cascade au facut din Tivoli destinatia preferata a aristocratiei din Roma (click aici pentru detalii despre Roma) si a preotilor de la Vatican.

In afara de pictori romantici si impresionisti, si de anticul Virgiliu, a mai scris despre incantatoarea Tivoli si scriitorul neamt Goethe. Acesta, in cartea sa “Calatorie in Italia” a descris Tivoli ca fiind una dintre cele mai mari viziuni pe care natura ni le-a oferit.

Merita sa vizitezi Tivoli atat pentru istorie si arta cat si pentru obiectivele sale turistice. Daca Villa d’este si Villa Adriana iti spun ceva, afla ca ele se afla in Tivoli. Majoritatea turistilor spun ca Villa D’este ii duce cu gandul la gradinile Versailles si ca vizita acestor doua Ville este obligatorie fiindca sunt dintre cele mai frumoase locuri din Europa.

Desi de data asta noi nu am reusit sa le vizitam, calatoria noastra a fost in aceeasi masura plina de curiozitate si admiratie.

Este minunat sa vizitezi Tivoli si sa iti imaginezi istoria orasului. Sa vezi pentru ce anume a fost important si de ce artistii erau atrasi de el. M-am simtit cu adevarat rupt din timp plimbandu-ma pe stradutele pe care Turner si Goethe s-au plimbat. Senzatia aceea de chemare a artei, si a sentimentelor era omniprezenta.

Ma voi intoarce la Tivoli, fiindca mi-a dat acel sentiment boem si de iubire pentru arta pe care nu il simt in orice oras. Tivoli mi-a adus aminte de orele de istorie a artei si de literatura europeana de la liceu si universitate. Imi aduc aminte cum profesorii mei de atunci ne povesteau despre diverse evenimente istorice si orase italienesti. Iar acum cumva in aceasta calatorie la Tivoli am putut parca sa retraiesc acele amintiri. Totul s-a materializat in fata ochilor mei in privelisti sublime si emotii atemporale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: