Citesc in aceste zile de noiembrie o carte foarte simpatica. ‘Toamna’ de Karl Ove Knausgard este cartea cu care ma delectez in aceste clipe.

Urmeaza sa postez recenzia ei zilele urmatoare, insa acum ma voi opri asupra unui argument interesant din aceasta carte.

Razboiul.

Razboiul este, si citez: ‘Esenta razboiului este insa tocmai sa sfasie orice rationalitate, sa desfiinteze toate regulile, legile si intelegerile, sa distruga toate valorile stabilite si in felul acesta sa penetreze pana in convingerile noastre cele mai intime, acelea referitoare la cine suntem noi.’

Nu este nimic fascinant despre razboi. Nimic cu adevarat inteligent si admirabil. Nimic care sa inspire sau care sa fie luat drept exemplu.

Luptele, bataliile si razboaiele intre oameni sunt cele mai josnice non-valori care exista.

Setea dupa putere, sau nevoia nebuna de a stapani peste ceilalti sau de a le calca in picioare suveranitatea si libertatea sunt efectiv lucruri demonice.

De ce sa moara oameni nevinovati care ar fi putut trai in continuare fericiti propriile lor vieti? De ce sa moara tati, bunici sau fii in acest mod prostesc al razboiului? Pentru ce?!

De ce sa fie distruse economii si rapuse la pamant orase sau tari intregi?

Si mai presus de orice: cum sa fii bucuros ca tara ta a castigat impotriva altei tari cand in aceasta victorie sunt implicate mortea a zeci sau sute de mii de mortii?

Orice razboi de ofensiva este o rusine.

Noi, oamenii, ar trebui sa evoluam, nu sa involuam. Iar o parte din evolutie ar trebui sa fie capacitatea de ‘agree to disagree’ si capacitatea de a face ca intotdeauna sa ramana loc de ‘buna ziua’.

Cred ca razboiul este rezultatul unei atitudini foarte orgolioase care vrea cu orice pret sa se faca doar in felul in care dicteaza ea. O atitudine care ignora complet virtutea de a trata pe ceilalti cu respect si cu onoare. O atitudine care se inalta pe sine pe un piedestal si care ii considera pe ceilalti niste neica-nimeni.

Cred ca asta este in esenta atitudinea care a provocat intotdeauna razboaie. Razboaie mari si razboaie mici. Conflicte uriase si conflicte personale.

De fapt la baza oricarei neintelegeri intre grupuri de oameni sau intre cativa oameni sta exact aceasta atitudine de superioritate pe care unii o simt in detrimentul celorlalti.

A trata fara respect pe cineva este aproape intotdeauna cauza prima a conflictului sau a neintelegerii.

Cred ca noi oamenii din secolul 21 putem mai mult de atat. Putem sa aratam mai mult respect decat am aratat-o vreodata, putem sa ne iertam unii pe altii si sa trecem peste neintelegeri mai rapid decat o faceau in trecut stramosii nostri.

Vreau sa cred ca putem si vreau sa cred ca vrem acest lucru. Razboiul este dimensiunea macro a micilor noastre conflicte de zi cu zi.

Putem stopa razboaiele daca ne punem stop atitudinilor care ne duc in conflicte cu cei din jurul nostru.

Poate ca in acest fel vom reusi la nivel local, national si international sa incepem sa schimbam viitorul, si anume sa evitam pentru totdeauna impactul irational al razboaielor.

Stiu ca istoria este presarata cu razboaie si sunt la curent cu razboaiele care sunt in act fix in aceste momente. Am auzit de Armenia si ma intreb de ce trebuie sa indure acei oameni acele atrocitati.

De ce sa isi arda casele si sa fuga in alte sate? De ce sa traiasca in groaza si in teama pentru propria lor viata? Ce castig reiese din aceasta nebunie?

Astept cu nerabdare ziua in care peste tot in aceasta lume va fi predata si predicata cultura pacii. Pacea este mai onorabila decat lupta, fiindca pentru mentinerea pacii este nevoie de mai mult efort emotional si intelectual al omului.

Este usor sa reactionezi si sa pornesti un razboi, este ceva firesc care nu cere nici un efort. Este divin, insa, a curma cearta inainte de a se inteti. Cred ca cea mai puternica dovada a ‘superioritatii’ omului este aceasta atitudinea de a pastra si a mentine pacea.

Adevarata evolutie, prosperitate si crestere se intampla intotdeauna atunci cand intre oameni exista pace, si nu razboi.

2 gânduri despre “Nebunia razboiului – Opinia mea despre razboi

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s