33 de obiective turistice, culturale si istorice din Bucuresti | Descopera locuri faine de vizitat din Capitala


Cand spui Bucuresti, ce iti vine in minte? Din nefericire pentru majoritatea romanilor Bucuresti este sinonim cu praf, aglomeratie, trafic infernal, si multa coruptie.

Turistii straini care viziteaza Bucurestiului, insa, nu asociaza capitala noastra cu aspecte negative. Dimpotriva, marea majoritate a celor care ne viziteaza capitala spun ca Bucurestiul este un oras cu o arhitectura interesanta, cu un vibe modern si tineresc, si cu oameni cool.

Aceasta a fost si parerea mea, la inceput cand am revenit din Roma sa locuiesc aici. Bucurestiul l-am considerat, si in continuare il consider, unul dintre cele mai interesante si cool orase din Romania. Am vazut praf, am vazut agitatie si am vazut trafic, dar am vazut si partile bune. Am observat cat de multe proiecte de dezvoltare sunt in desfasurare, cat de multe cladiri de birouri cu pereti de sticla s-au ridicat, cat de deschisi la minte sunt bucurestenii, si ce arhitectura diversificata are capitala noastra.

M-am nascut in Bucuresti si nu am cum sa nu simt o oarecare mandrie pentru faptul ca Bucuresti este orasul meu. Asadar, din perspectiva unui bucurestean care a fost plecat mult timp in afara, urmeaza o lista cu 30 de atractii istorice si turistice ale Bucurestiului care trebuie vizitate!

1. Palatul Voievodal Curtea Veche. Daca esti in cautare de ruine, vino aici. Acest loc are ruine din secolul 13, si reprezinta o mare valoare istorica a Bucurestiului. Este situat pe Strada Franceza 21, chiar in centrul Bucurestiului, si din nefericire duce lipsa de promovare. Daca nu l-ai vizitat, marcheaza-l in agenda, mergi sa il vizitezi si nu uita sa ii faci poze si sa il promovezi pe internet. 

2. Casa Ceausescu in cartierul Primaverii. Resedinta sotilor Ceausescu ce pastreaza aceleasi obiecte pe care sotii Ceausescu le foloseau in viata lor de zi cu zi. Este o incursiune in istoria noastra cea mai recenta in care ar fi tare bine sa mergi.

3. Teatrul Odeon. Fondat in 1946 sub numele de Teatrul Muncitoresc CFR Giulești, Teatrul Odeon dispune de doua sali, Sala Studio si Sala Majestic. Sala Majestic una dintre cele mai chic săli de teatru din Bucureşti şi una din puținele din Europa cu tavan glisant.

4. Palatul Cotroceni. Constructie finalizata la sfarsitul secolului 19 in incinta manastirii Cotroceni din secolul 17, care afiseaza un mixt de stiluri arhitectonice. Cele mai prezente sunt stilul clasic venetian si stilul neo-romanesc. Astazi acest palat este sediul Presedentiei Romaniei, iar vizita in interiorul sau nu este intotdeauna deschisa publicului. Se poate vizita in schimb Muzeul National Cotroceni. Palatul este o podoaba istorica a Bucurestiului si merita vizitat!

5. Opera Nationala din Bucuresti. Cladire finalizata in 1952, afiseaza o arhitectura sobra, dar monumentala si reprezinta cel mai mare teatru liric al Romaniei. Dispune de o volumetrie clara, cu pilastri si arcade pe două niveluri si cu statui pe pilastri. Are o fatada emblematica, demna de mai multa promovare online. 

6. Palatul Bragadiru. O imponenta cladire de 10.000 de metri patrati construiti cu alti 12.000 de metri patrati de teren aferent, finalizata in 1895 si apartinand instaritului om de afaceri Dumitru Marinescu Bragadiru. Acesta a conceput Colosul (asa se numea pe vremuri Palatul Bragadiru) ca un loc de recreere si ca o fabrica de bere. Cladirea avea gradina de vara, restaurant, sala de spectacole și bal. Cu timpul, cladirea a devenit Palatul Bragadiru, o cladire monument al Bucurestiului frumos de alta data.

7. Piata Universitatii. Locul de unde poti vedea Universitatea Bucuresti, adica a doua universitate moderna din Romania. Tot aici poti admira 4 statui care portretizeaza pe Mihai Viteazul, Ion Heliade Radulescu, Gheorghe Lazar si pe Spiru Haret. Este o zona potrivita pentru a face fotografii retro.

8. Intersectia intre Bulevardul Nicolae Balcescu si Bulevardul Regina Elisabeta la statia de metrou Universitate. De aici poti admira minim 4 locuri iconice ale Bucurestiului: Hotel Intercontinental, Spitalul Coltea, Teatrul National si Palatul Sutu. Toate aceste 4 obiective turistice merita cate un articol dedicat fiindca sunt de o importanta deosebita.

9. Muzeul National de Arta. Un muzeu care trebuie sa faca parte din rubrica ta de tururi, fiindca este reprezentativ atat la exterior cat si la interior. Arata cumva ca muzeele din Roma.

10. Cladirea Arhivelor Nationale. O cladire monument din secolul 19 care decoreaza foarte placut Bulevardul Reginei Elisabeta. O poti fotografia din diferite unghiuri din interiorul Parcului Cismigiu.

11. Ateneul Roman. O cladire cocheta din 1888 care adaposteste inauntrul sau concerte de muzica clasica. Este o bijuterie-simbol din inima Bucurestiului care trebuie sa apara mai des pe Instagram.

12. Biserica Kretzulescu. Este unul dintre cele mai valoroase monumente brancovenesti ale Bucurestiului, ridicata in anii 1720.

P.S.: daca apreciezi munca mea si informatiile primite, imi poti multumi oferindu-mi o cafea. Click butonul. Multumesc! 🙂

13. Piata Revolutiei vis-a-vis de Muzeul National de Arta. Aici poti admira 3 obiective: Statuia ecvestra a lui Carol I, Biblioteca Universitara Centrala Carol I, si Memorialul Renasterii. Daca te afli pe Calea Victoriei, nu rata aceste atractii.

14. Sala Palatului. Un monument simblo si istoric al Bucurestiului, construit in anii 1960. Astazi, pastreaza arhitectura de odinioara si gazduieste o sala de conferinte si concerte cu 4000 de locuri.

15. Calea Victoriei. Daca vrei sa gusti din vibe-ul mai instarit al Bucurestiului de odinioara atunci ia la pas Calea Victoriei si inarmeaza-te cu un aparat foto. Inspiratia este la tot pasul.

16. Curtea de Apel Bucuresti sau Palatul de Justitie. Este o cladire construita la sfarsitul secolului 19 si are in continuare un impunator aspect rinascimental. Se oglindeste foarte pitoresc in raul Dambovita si merita sa fie admirat.

17. Piata Cercului Militar. Locul de unde poti admira Hotel Capsa, Cercul Militar, si mai multe hoteluri care au un stil arhitectural aproape de cel frantuzesc.

18. Parcul Cismigiu. Unul dintre cele mai clasice si boeme parcuri din Bucuresti. Aseman Cismigiului cu Villa Borghese din Roma. Pentru mine au oarecum acelasi vibe.

19. Muzeul National de Istorie al Romaniei. Pe scarile acestui muzeu s-au turnat cateva filme straine. Are o arhitectura placuta si ornamenteaza frumos zona Palatului CEC, de pe calea Victoriei. Este cel mai valoros muzeu al Romaniei. Adaposteste inauntrul sau nenumarate opere de deosebita valoare culturala si istorica. Acest muzeu are sediul la fostul Palat al Postelor, o superba cladire de la inceputul secolului 20.

20. Palatul CEC. Una dintre cele mai fotografiate obiective turistice ale Bucurestiului si una dintre cele mai emblematice. Palatul CEC dateaza de la incepului secolului 20, are o splendida arhitectura ecletica si o enigmatica cupola din sticla si metal. Este situat vis-a-vis de Muzeul National de Arta.

21. Palatul Parlamentului. Aceasta este una dintre cladirile preferate ale turistilor straini si este a doua cea mai mare cladire administrativa din lume. Bizara, urata sau ‘ieftina’ (asa cum au numit-o unii romani), Palatul Parlamentului este o enigma care nu trebuie ratata.

22. Detașamentul de Pompieri Mihai Vodă. O alta cladire emblematica din istoria Bucurestiului. Acest detasament de pompieri a fost construit la sfarsitul secolului 19 si a venit in completarea Roatei de Pompieri din 1845. Poti admira cladirea din exterior de pe malul raului Dambovita.

23. Palatul Cantacuzino. O cladire rafinata, finalizata in 1902, unde s-a semnat Pacea de la Bucuresti in 1913, adica la finalul celui de al doilea razboi Balcanic. Astazi aceasta cladire este Muzeul National „George Enescu”. ‘Fațada sa are ca element dominant intrarea, străjuită de doi lei din piatră și ocrotită de o marchiză în formă de scoică. Dintre spațiile prevăzute în somptuosul interior al clădirii se remarcă sala centrală de la parter, cu picturi murale de N.Vermont și G.D. Mirea și coloane de marmură roz.’ (sursa Wikipedia)

24. Casa Dimitrie Bolintineanu. Una dintre cele mai superbe vile bucurestene de la mijlocul secolului 19. Vila este inconjurata de o gradina cu trandafiri si brazi cu alei armonioase, si inca isi pastreaza farmecul sau istoric. La interior gasesti usi grandioase cu geamuri din cristal si camere decorate cu stucaturi dantelate.

25. Palatul Suțu. O cladire din zona pietei Universitatii, finalizata in 1835, care prezinta o arhitectura neogotica si o oglinda uriasa de la Murano, in interiorul sau. Astazi este muzeul Municipiului Bucuresti.

26. Palatul Kretzulescu. Povestea acestui palat se leaga de istoria parcului Cismigiu. Palatul Kretzulescu a fost resedinta Elenei Kretzulescu, fiica unei mari familii boieresti din secolul 19. Aceasta si-a dorit o „vila” a ei, cu influente rinascimentale si baroce, cu o sera si cu o un parc in imediata apropiere a locuintei sale. Dorintele i s-au indeplinit la inceputul secolului 20, ani in care s-au construit Palatul Kretzulescu si Parcul Cismigiu. Parcul Cismigiu a fost parcul Elenei Kretzulescu, locul unde aceasta se plimba, medita si evada din viata mondena a Bucurestiului. O istorie fermecatoare, boema care merita cunoscuta si apreciata. Astazi, Palatul Kretzulescu apartine Ministrului Educatiei si nu este deschisa publicului.

27. Palatul Administrativ. Locul unde astazi se afla Primaria Municipiului Bucuresti, a fost finalizat in 1910, si este unul dintre cele mai importante monumente ale Capitalei. ‘Inspirat din arhitectura manastirilor brancovenesti, cu interior bogat împodobit cu coloane de piatră de ordin corinthian, Palatul, declarat monument istoric de importanță națională și europeană, este dominat de corpul central cu intrarea principală, vestibulul şi scara de onoare care marchează axul de compoziţie al edificiului, conceput în plan simetric în formă de careu.’ (sursa visitbucharest.to)

28. Templul Coral. Finalizat in 1866, edificiul este cea mai mare sinagoga a Comunitatii Evreilor din Bucuresti. Are trasaturi gotice si forma sa este inspirata de Sinagoga Tempelgasse din Viena. Templul coral gazduieste si astazi servicii religioase. „Fațada clădirii este fragmentată, fiind placată cu cărămizi în două culori. Portalul de intrare este în stil maur este încununat de o arcadă în plin cintru cu lambrechin. În registrul superior se află decorațiuni cu rozete. Cornișa este bogat decorată și se termină la colțuri cu 6 turnulețe pinaclu împodobite cu arce și colonete.” (sursa Wikipedia.ro)

29. Dealul Mitropoliei. Un loc religios dar emblematic al Bucurestiului care afiseaza Palatul si Biserica Patriarhiei. Este un fel de Vatican bucurestean, as zice. Palatul Patriarhal a fost construit in 1907 pe locul unde era Divanul Domnesc si a reprezentat pana in 1997, sediul Camerei Deputatilor. Indiferent de confesiunea religioasa, acest reper merita vizitat.

30. Palatul Dacia sau Palatul Pinacotecii Bucuresti. Un superb edificiu din secolul 19 care seamana izbitor de mult cu Pinacoteca din Paris. Acest palat a avut o istorie destul de tulburata iar astazi adaposteste inauntrul sau peste 5000 de opere artistice de o deosebita importanta istorica. Din pacate accesul nu este deschis inca publicului. Conform celor mai recente stiri, acesta urmeaza sa se deschida curand.

31. Hanul lui Manuc. Ultimul caravan-sarai al Europei si unul dintre cele mai importante obiective turistice ale Bucurestiului. Vezi mai multe aici.

32. Cartierul Cotroceni. Unul dintre cele mai boeme cartiere ale Capitalei alcatuit din multe alei si vile pitoresti. Citeste mai multe aici.

33. Cartierul Evreiesc. Desi inainte era mai mare decat este astazi, in prezent, cartierul are o atmosfera aparte si te duce in timp in secolele 18 si 19. Vezi mai multe aici.

Sper ca am reusit sa va trezesc mai multa curiozitate si apreciere fata de Bucuresti. Avem ce vedea, avem ce vizita, avem cu ce sa ne mandrim. Bucurestiului mai are si alte cladiri-simbol in afara de cele prezentate mai sus. Capitala ascunde foarte multe comori printre strazile sale.

Pentru mai multe informatii, urmareste-ma pe Instagram. Apasa aici.

16 gânduri despre „33 de obiective turistice, culturale si istorice din Bucuresti | Descopera locuri faine de vizitat din Capitala

Adăugă-le pe ale tale

  1. Foarte educativ si atragator ce ai scris. Pentru cateva locatii am cautat sa aflu mai multe. Mi se pare ca, desi locuim in acest oras, de fapt trecem pe langa toata magia lui. Cum ar arata un articol ca acesta despre Roma? Eu as vrea sa vad 😀

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Un site web WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: