Cetatea Argamum sau Orgame | Impresii de calatorie | Obiective Turistice in Dobrogea


Cetatea Argamum este cea mai veche cetate atestata din Romania. Cetatea Histria este din secolul 6 inainte de Hristos, iar cetatea Argamum din secolul 7. Diferenta dintre ele fiind de un secol, claseaza Cetatea Argamum ca fiind cea mai antica colonizare greceasca de pe teritoriul Romaniei.

Din pacate, acestei cetati ii lipseste notorietatea, atentia autoritatilor si promovarea. De ce zic din pacate? Deoarece este o cetate absolut superba!

Oricat de mult mi-a placut cetatea Histria, cetatea Argamum o depaseste cu mult in frumusete si unicitate.

Asezata pe Capul Dolosman din judetul Tulcea, aceasta cetate sta fix pe marginea prapastiei. Zidurile ei, sau ceea ce a mai ramas din ele, se unesc aproape perfect cu marginile capului Dolosman si confera zonei un aer foarte pitoresc si melancolic.

Pentru mai multe fotografii, urmareste-ma pe Instagram. Apasa aici.

Cetatea are dimensiuni de peste 100 de hectare si se onduleaza fermecator pe toata acea zona a capului Dolosman.

In secolul 5 d.H., a fost invadata de diferite popoare iar cetatea de atunci si pana acum a ramas distrusa si in ruine. Abia acum 100 de ani istoricul Vasile Parvan a redescoperit-o si a atras atentia asupra valorii ei.

Din nefericire cea mai mare parte a cetatii este inca sub pamant, si inca sunt foarte multe lucruri de descoperit. Nu se stie ce se ascunde sub pamant, dar cu siguranta sunt comori de mii de ani, si obiecte care ar putea pune Romania pe scara turismului global.

Accesul la cetate este gratuit din cauza faptului ca nu este nimeni care sa se ocupe de aceasta. In zona lipsesc cu desavarsire indicatii, trasee stabilite, si forme de protejare a ruinelor.

Ca de obicei, Romania sta pe mine de aur, dar din cauza lipsei de competenta si probabil de interes al autoritarilor, nu reusim sa profitam si sa monetizam valorile pe care le avem la scara nationala si internationala.

Aceasta cetate este mirifica. Mi-a dat senzatia ca as fi fost in filmul Gladiatorul. Paralela cu lumea antica greceasca si romana este la tot pasul. Intreg scenariul este o incantare care nu se mai termina!

Abia astept sa ma intorc din nou la aceasta cetate, merita vazuta de mii de ori! Daca tot esti in zona, iti recomand sa faci un tur nou al Constantei (click aici), sa descoperi Cheile Dobrogei (click aici), sau pur si simplu sa vezi toata Dobrogea (click aici).

14 gânduri despre „Cetatea Argamum sau Orgame | Impresii de calatorie | Obiective Turistice in Dobrogea

Adăugă-le pe ale tale

  1. Multumesc mult! Intotdeauna am considerat ca puterea este a poporului, si cred ca acest lucru este valabil si in promovarea turistica a tarii noastre. Daca autoritatile nu fac multe, eu unul vreau sa fiu dintre aceia care duc mai departe faima lucrurilor frumoase din Romania, asa cum pot adica prin blog, fotografie si social media. 🙏

   Apreciat de 1 persoană

   1. Excelent! Și eu gândesc la fel. Nu te supăra, cred că ar fi util să pui niște butoane de share, pentru Facebook, Twitter și ce mai crezi. Am vrut să contribui la popularizarea acestei cetăți, dar nu am găsit niciun buton de felul acesta.
    Numai bine!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Un site web WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: