
Cetatea Argamum este cea mai veche cetate atestata din Romania. Cetatea Histria este din secolul 6 inainte de Hristos, iar cetatea Argamum din secolul 7. Diferenta dintre ele fiind de un secol, claseaza Cetatea Argamum ca fiind cea mai antica colonizare greceasca de pe teritoriul Romaniei.
Din pacate, acestei cetati ii lipseste notorietatea, atentia autoritatilor si promovarea. De ce zic din pacate? Deoarece este o cetate absolut superba!
Oricat de mult mi-a placut cetatea Histria, cetatea Argamum o depaseste cu mult in frumusete si unicitate.
Asezata pe Capul Dolosman din judetul Tulcea, aceasta cetate sta fix pe marginea prapastiei. Zidurile ei, sau ceea ce a mai ramas din ele, se unesc aproape perfect cu marginile capului Dolosman si confera zonei un aer foarte pitoresc si melancolic.


Cetatea are dimensiuni de peste 100 de hectare si se onduleaza fermecator pe toata acea zona a capului Dolosman.
In secolul 5 d.H., a fost invadata de diferite popoare iar cetatea de atunci si pana acum a ramas distrusa si in ruine. Abia acum 100 de ani istoricul Vasile Parvan a redescoperit-o si a atras atentia asupra valorii ei.
Din nefericire cea mai mare parte a cetatii este inca sub pamant, si inca sunt foarte multe lucruri de descoperit. Nu se stie ce se ascunde sub pamant, dar cu siguranta sunt comori de mii de ani, si obiecte care ar putea pune Romania pe scara turismului global.

Accesul la cetate este gratuit din cauza faptului ca nu este nimeni care sa se ocupe de aceasta. In zona lipsesc cu desavarsire indicatii, trasee stabilite, si forme de protejare a ruinelor.
Ca de obicei, Romania sta pe mine de aur, dar din cauza lipsei de competenta si probabil de interes al autoritarilor, nu reusim sa profitam si sa monetizam valorile pe care le avem la scara nationala si internationala.
Aceasta cetate este mirifica. Mi-a dat senzatia ca as fi fost in filmul Gladiatorul. Paralela cu lumea antica greceasca si romana este la tot pasul. Intreg scenariul este o incantare care nu se mai termina!
Abia astept sa ma intorc din nou la aceasta cetate, merita vazuta de mii de ori.
Apasa aici pentru a ma urmari pe Instagram!






Probabil după definitivarea lucrărilor de restaurare ale cetății Capidava, se vor gândi autoritățile să aloce fonduri si pentru cetatea Argamum!
Felicitări pentru articol!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc frumos! 🙏 Merita mult mai multa vizibilitate
ApreciazăApreciat de 2 persoane
Foarte interesant articol, felicitări!
Păcat, mare păcat că nu se ocupă nimeni de ea, exact cum scrii în articol, sunt mine de aur neexploatate în România, alții ar da orice să le aibă!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc, sper ca lucrurile sa se schimbe in bine. 🙏
ApreciazăApreciază
Foarte interesant, atrăgător și … trist. S-ar putea ca articolul de pe blogul tău să fie singura formă de conservare de care va avea parte cetatea Argamum. Felicitări!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc mult! Intotdeauna am considerat ca puterea este a poporului, si cred ca acest lucru este valabil si in promovarea turistica a tarii noastre. Daca autoritatile nu fac multe, eu unul vreau sa fiu dintre aceia care duc mai departe faima lucrurilor frumoase din Romania, asa cum pot adica prin blog, fotografie si social media. 🙏
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Excelent! Și eu gândesc la fel. Nu te supăra, cred că ar fi util să pui niște butoane de share, pentru Facebook, Twitter și ce mai crezi. Am vrut să contribui la popularizarea acestei cetăți, dar nu am găsit niciun buton de felul acesta.
Numai bine!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc. Ah, credeam ca am. Verific 😅 Da, acele butoane sunt foarte utile.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Așa da! Acum ai pus butoane din belșug! :))
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Fara discutie, inaintasii nostri aveau o vedere impresionanta de la ferestre. 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Exact! La asta ma gandeam si eu 😆
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Am vazut cetatile antice din Dobrogea dar uite ca tot mai sunt. Articolul tau ma face sa imi doresc sa ajung si aici. Felicitari pentru ca re-descoperi pentru toti frumusetile patriei!
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Multumesc mult de apreciere! Da, imi doresc si eu sa le vad pe toate. Au un farmec aparte.
ApreciazăApreciat de 1 persoană