Mangalia Obiective Turistice | Pareri si impresii

Mangalia Obiective Turistice | Pareri si impresii

Am fost la Mangalia acum cateva zile, adica pe 22 septembrie 2020. Am luat-o din Constanta spre Mangalia pe drumul indicat de Google Maps. Traseul a durat aproximativ 50 de minute.

Timpul a trecut repede datorita faptului ca mi-am scos antenele pe geam si admiram in stanga si in dreapta peisajul. Am vrut sa mergem la Mangalia deoarece citisem anterior pe internet ca Mangalia nu este doar o statiune balneara, ci este si un oras turistic unde puteam gasi repere ale lumii antice.

Reclame

Exact asa a si fost.

Prima oprire a calatoriei noastre a fost la Muzeul de Arheologie Callatis. Acolo am putut afla si descoperi, vreme de 1 ora, informatii foarte pretioase si interesante despre antica Mangalia, care se mai numea si Mankalia sau Pankalia.

In secolele de dinaintea erei noastre, se pare ca Mangalia era numita Callatis si era un oras prosper si aproape autonom al regiunii care astazi este litoralul romanesc.

Muzeul Arheologic Callatis merita sa fie vizitat. Acolo ti se contureaza o imagine mai captivanta si mai reala a ceea ce a fost Mangalia. Pretul intrarii este destul de rezonabil, si anume 8 lei de persoana.

Dupa vizita la acest muzeu, am mers in jurul muzeului unde am gasit mai multe ruine ale cetatii Callatis. Sunt putine dar par a fi pastrate destul de ok.

Urmatoarea destinatie a fost Monumentul Eroilor din centrul Mangaliei. Am luat-o pe jos de la muzeu la monument pret de 10 minute.

Mangalia este un oras destul de mic, iar traversarea sa la picior este rapida.

Strazile si trotuarele, blocurile si aspectul urbanistic par a fi renovate. Se simte in aer acea senzatie comunista din secolul trecut, dar se si vede cu ochiul liber ca orasul este in renovari si ca tinde spre ceva mai contemporan.

Asadar, am ajuns repejor la Monumentul Eroilor. Este ceva micut dar dragut. Nu m-a impresionat dar nici nu m-a facut sa fiu cinic. Tot acolo in zona este si Casa de Cultura. Acest edificiu mi-a atras mai mult atentia datorita mozaicului sovietic care rafigura un cuplu care isi dau copilul spre soare. Cred ca inseamna faptul ca isi dau copilul spre un viitor mai bun, sub semnul socialismului.

De la Casa de Cultura ne-am pornit in fata spre mare. Marea se vede foarte pitoresc din unghiul Casei de Cultura.

Nu am coborat insa pe plaja ci am luat-o pe aleile paralele cu plaja, pentru ca voiam sa ajungem la portul turistic din Mangalia. Am ajuns destul de repede si acolo, si am socotit ca este momentul oportun sa poposim si sa mancam ceva la restaurantele din imediata apropiere.

Dupa acest moment de repaus, am vizitat in lung si in larg micul port turistic din Mangalia. Este un port renovat, modern, curat si pitoresc. Are din partea mea, trei de ‘da’ si merge in etapa urmatoare.

Ma bucur sa vad locuri amenajate, intretinute si moderne. Acest port a fost pe placul meu. Am impresia ca este putin mai larg decat portul turistic din Constanta si ca are mai multe barcute si iahturi in dotare.

Dupa aceasta experienta, ne-am indreptat spre Farul Genovez si am traversat Digul cu Pisici. Amandoua obiective sunt vrednice de a fi vazute. Digul are nevoie de amenajari dar este per total ok, iar farul in schimb este renovat si potrivit de fotografii.

Inainte de a termina scurtul nostru sejur la Mangalia, o lebada din port s-a aratat foarte interesata de noi si a venit in graba de la iahturi spre locul unde eram noi. Parea foarte jucausa si prietenoasa si ne tot urmarea. Din pacate nu aveam sa ii dau de mancare, dar oricum a fost o amintire memorabila.

Mangalia merita vazuta si in 2020, sau poate mai ales acum. Este un oras curat, cu atractii turistice mai numeroase decat in alte locuri romanesti, si este un oras care tinde spre a deveni modern.

Daca mergi pe litoralul romanesc si ai mai mult timp la dispozitie, da o fuga si la Mangalia. Merita! Iar daca tot esti prin zona, iti recomand sa faci un tur istoric al Constantei (click aici) si sa descoperi Cheile Dobrogei (click aici).

10 răspunsuri la “Mangalia Obiective Turistice | Pareri si impresii”

  1. Mangalia este orasul-statiune unde mergeam in fiecare an la mare, in copilarie. Farul nu arata nici pe departe asa pe atunci, dar, sincer, era mai frumos. Avea patina timpului. Din obiectivele turistice, ai uitat sa mentionezi moscheea, care-i cea mai veche din Romania. Altfel, da, Mangalia merita vizitata. Am amintiri frumoase de acolo.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: