Am o slabiciune pentru chelnerii/chelneritele din Romania. Sunt printre angajatii care aproape de fiecare data reusesc sa imi scoata cate un fir de par alb. Unul cate unul.

Ei, saracii, nu au nimic. In fond, nu este vina lor ca nu stiu sa se poarte cu clientii. Nu sunt ei prost crescuti si nu sunt ei cei care trebuie trasi la raspundere, ci patronii lor.

Bunele maniere, bunul simt si educatia nu sunt puncte forte ale chelnerilor din Romania. Am observat asta foarte clar si foarte bine in acesti 3 ani de cand sunt in Romania.

Ori de cate ori am de-a face cu cate un chelner, ma lovesc cu lipsa acestuia de educatie. Ok, hai sa nu exagerez, nu de fiecare data, dar cel putin in 80% dintre dati.

Nu fac pe desteptul si nici nu vreau sa tai si sa spunzur prin cele spuse, insa, pentru linistea constiintei mele care nu poate sa taca cand vede lipsa de bun simt, voi continua cu o mica lista.

Am lucrat in Italia pentru cateva luni ca operator turistic. Nu este acelasi lucru ca meseria de chelner, dar in cei 12 ani traiti in Italia am cunoscut ce inseamna bunul simt atunci cand vorbim de oameni care servesc alti oameni.

Asadar, stiu pentru ca stiu pentru ca stiu ce inseamna educatie, bun simt si bune maniere atunci cand vorbim de chelneri.

1. Zambet. Ce este asa de greu sa faci clientul sa se simta bine venit? Ai probleme personale? Nu esti platit cat trebuie si esti nemultumit? Nu iti place meseria pe care o ai? Nu iti place de mine ca si client? Nu este problema noastra. Oricat de lipsit de empatie pare spus, daca lucrezi cu oameni trebuie sa ii faci sa se simta bineveniti.

2. Menajeaza clientii. Scuza-i, justifica-i, si arata-le ca nu te supara chiar si atunci cand poate nu sunt clientii perfecti. Nu le arunca priviri urate, nu da impresia ca nu ii placi.

3. Fa-le pe plac. Arata-te disponibil sa ii ajuti cu ce au nevoie, sa le explici ce nu au inteles, sa fii de partea lor. Clientul e seful tau mai mult decat patronul tau.

4. Fii prietenos. Arata ca esti uman, nu un robot care ia comenzile.

5. Fii cat se poate de politicos. Repet: cat se poate de politicos.

6. Nu face pe seful cu clientii si niciodata nu da vina pe ei. Nu le vorbi niciodata de sus si nu fii niciodata intepat.

7. Arata ca esti mult mai interesat ca acestia sa aiba o experienta placuta decat sa consume mult si sa fie nota de plata cat mai mare, la final.

8. Nu te uita insistent la clienti. Nu te holba la ei. Este pur si simplu urat.

9. Nu certa sub nicio forma si niciodata clientii pentru nimic.

10. Nu te certa cu ceilalti chelneri de fata cu clientii tai. Si nici nu strigati unii la altii in mijlocul restaurantului.

11. Nu vorbi de alti clienti urat in fata clientilor actuali.

12. Nu te plange de locul in care lucrezi sau de colegi in fata clientilor.

13. Saluta-ti clientii cand vin si cand pleaca. Saluta-i sa te auda, nu asa in coltul gurii. Ureaza-le eventul si ceva de bine. Zambeste cu gura si cu ochii. Be real and kind.

Meseria de chelner nu este pentru oricine. Este pentru oamenii care sunt extrovertiti si sangvini. Este pentru oamenii care nu se nasc invatati si educati dar care au acea atitudine de a se lasa instruiti.

Angajatorii care angajeaza oameni la receptie, la mese, si oriunde necesita interactiune mai mare cu oamenii, trebuie sa isi educe angajatii. Da, acel tip de educatie al bunului simt si al bunelor maniere.

Fiecare chelner are nevoie de un mini decalog cu ce sa faci si ce sa nu faci atunci cand ai de-a face cu clienti.

De ce? Simplu: pentru mai mare profit si pentru un mai mare respect inaintea popoarelor mai civilizate din restul Europei.

Atunci cand chelnerii sunt educati, clientii devin eventual fideli, recomanda acel loc si altora, si sporesc profitul acelui loc.

Nu doar atat, dar atunci cand vin strainii la noi, nu vor mai ramane dezamagiti de lipsa de educatie si de bun simt ce o experimenteaza aproape de fiecare data aici la noi, in Romanica.

Si nu in ultimul rand, chelnerul va simti ca face o meserie mai onorabila. Va ramane cu ceva atunci cand se va muta la alt job. Va ramane cu un bagaj foarte pozitiv de principii si bune maniere – lucruri care il vor ajuta pe tot restul vietii sale.

Nu am timp de asta, dar cred ca o idee foarte buna de business ar fi un curs de bune maniere pentru restaurantele, hotelurile, piscinele etc. din Romania. Romania chiar are nevoie de un asemenea program de educatie.

Asa ca daca erai in cautari de o idee de business, iat-o aici. Creeaza o program de educatie pentru cei care lucreaza cu alti oameni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s