‘Fii tu insuti’ si ‘Urmeaza-ti inima’ sunt doua dintre cele mai superficiale si prostesti sfaturi pe care le poti primi vreodata de la cineva.

Si ce sa vezi… peste tot vedem aceste doua expresii. Orice reclama care se respecta, orice om de mare valenta, orice specialist din orice ramura pare ca au facut din aceste doua expresii temelia filozofiei lor.

Fii tu insuti se bazeaza pe conceptul ca omul este de fapt o fiinta buna, o fiinta inocenta, o fiinta minunata. O fiinta care nu are nevoie de educatie, indrumari, corectari sau sfaturi.

Nu, nu. Omul se naste bun, si pur ca o lacrima.

Ca atare omul trebuie sa fie lasat liber sa fie cum simte, cum doreste, cum gandeste. Inima-i este atat de genuina si de corecta, incat cel mai bun lucru pe care si-l poate darui este sa se ia dupa puritatea inimii sale.

Oh daaaa.

Nu stiu de unde a picat filozofia asta si nici nu am rabdarea sa cercetez arhivele istoriei.

Un lucru stiu: este aiurea rau de tot. Dar rauuuuu de tot.

De ce zic acest lucru?

Este indeajuns sa iti dai jos ochelarii roz de pe nas si sa te uiti in jur. Vezi tu oare atata bunatate la oameni? Par ei niste izvoare nesecate de puritate si de iubire? Par? Sunt?

Nu sunt.

E o minciuna grosolana sa crezi ca tu esti bun si ca toti ceilalti oameni sunt buni.

De unde crezi ca a venit tot ce este rau pe pamant daca nu din actiunile oamenilor? Si de unde au venit actiunile oamenilor daca nu din inima lor? Si de ce omul are in inima rautate? Intrebari complexe la care nu cer acum un raspuns.

Ce vreau sa zic este ca noi toti oamenii tindem spre rau. Cu totii tindem spre egoism si spre lacomie.

Nu imi spune ca nu este asa.

De ce exista atatea divorturi? Pentru ca partenerii sunt prea egoisti si prea fixati pe propriile perspective ca sa mai lase de la ei sau ca sa aiba rabdare unul cu celalalt.

De ce exista atatea certuri? Pentru ca avem un orgoliu prostesc de a pretinde ca doar noi avem dreptate.

De ce exista atata scandal, razboaie, vrajmasii si concurenta nemiloasa? Te las sa raspunzi singur.

Cel mai prost sfat pe care il poti primi este ‘Fii tu insuti’. Stii de ce? Pentru ca toti cei care au cauzat raul au fost ei insisi. Hitler a fost el insusi cand a facut ceea ce a facut. Cei care au provocat razboaie si au omorat vieti nevinovate au fost ei insisi cand au facut acele lucruri.

Un hot cand iti fura ceva, ce crezi ca face? Isi urmeaza inima si este el insusi.

Cand oamenii sa inseala si isi dau teapa ce crezi ca fac? Isi urmeaza inima lor care ii duce spre a se pune pe ei pe primul loc in detrimentul tau.

Este indeajuns sa vezi stirile zilei si vei vedea acolo toata explozia de rautate a omenirii infiltrata peste tot.

Omul trebuie educat spre bine si spre a vedea dincolo de satisfactia sinelui sau egocentric.

Da, omul trebuie sa aiba un cod moral de care sa se tina. Omul trebuie sa stie ca nu este bine sa aiba asa de multa incredere in propriile trairi si in propria inima.

Omul nu trebuie sa faca intotdeauna ceea ce simte, mai ales cand ceea ce simte face rau celor din jur.

Aveam alte asteptari de la secolul 21. Avem mii de ani de istorie a omenirii. Avem atatea dovezi ca omul nu se naste bun si are nevoie de un cod moral de care sa se tina.

De ce ne place sa ne pacalim singuri si sa credem ca inima noastra le stie mai bine. Poate ca acest lucru confirma acea teorie cum ca omul nu a evoluat ci a involuat de-a lungul anilor.

Inchei cu doua sfaturi: nu fii tu insuti, ci fii cea mai buna versiune a ta si nu-ti urma inima daca inima te conduce spre a face rau celorlalti (iar raul este mai subtil decat crezi si stii).

5 gânduri despre “Fii tu insuti – Cel mai prost sfat pe care il poti primi vreodata

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s