Inconjurat de idioti de Thomas Erikson

Imi place foarte mult sa aflu lucruri noi despre comportamentul uman, despre tipurile de personalitate si despre cum sa relationezi mai bine cu cei din jur.

Consider ca nimeni nu se naste invatat si nimeni nu stie din natura lui cum sa comunice eficient cu oamenii si cum sa lege si sa mentina prietenii.

Marea majoritate a felului nostru de comunicare il dobandim din familie si de la scoala/job. Felul in care citim oamenii si modul in care ne raportam la ei este preluat si copiat de la cei cu care petrecem cel mai mult timp.

Ca atare, cu totii avem nevoie sa ne instruim in ceea ce priveste cunoasterea oamenilor, cunoasterea comportamentelor lor si felul in care comunicam.

E nevoie de smerenie sa accepti realitatea ca nu le stii pe toate si e nevoie de si mai multa smerenie sa accepti sa iti schimbi perspectivele si comportamentul.

‘Sorrounded by idiots’ de Thomas Erikson vorbeste despre cele 4 tipuri de comportamente umane. Te invata sa le cunosti, sa le deosebesti si sa ajuta sa le interpretezi intr-o nota constructiva si pozitiva.

Autorul spune ca oamenii sunt impartiti in mod simbolic in 4 culori: rosu, verde, albastru si galben. Fiecare dintre noi este fie o culoare fie un amestec de aceste culori.

Este extraordinar de destept sa cauti sa iti dai seama ce culori te reprezinta si ce culori ii reprezinta pe cei cu care iti petreci cel mai mult timpul.

Te scapa de multe prejudecati, de interpretari conflictuale si de paranoie.

Cei rosii sunt cei care tind sa fie ‘capitani’. Acestia nu vad in oameni niste fiinte emotive care au nevoie sa fie intelese. Le vad in schimb ca niste fiinte menite sa produca ceva. Vad oamenii ca fiind piese de puzzle intr-un proiect condus de ei, cei rosii. Rosii sunt cei carora le place sa se impuna, sa comande, sa puna pe fiecare la locul lui. Autorul cartii ne ajuta sa intelegem ca rosii nu sunt niste tirani, ci sunt niste oameni care trebuie lasati sa conduca.

Galbenii sunt acei oameni foarte vorbareti, foarte comunicativi si foarte sangvini. Ei sunt sufletul petrecerii. Ei vin tot timpul cu idei si ei stiu sa intretina atmosfera. Au multe lucruri de apreciat dar au si multe defecte. Defectele lor cele mai des intalnite sunt: nu termina lucrurile incepute ci se lasa la jumatate de ele, sunt condusi de entuziasm mai mult decat de ratiune, deseori doar vorba este de ei etc. Rosilor nu le plac galbenii deoarece vorbesc mult si fac putin.

Verzii sunt acei oameni care doresc sa ramana mereu intr-un anumit echilibru. Nu vor sa iasa in evidenta si nici sa ia initiativa. Le place sa li se spuna ce sa faca si nu se simt deloc confortabil in roluri de conducere. Acestia vor sa se inteleaga bine cu toate culorile si sa ii puna in bune relatii unii cu ceilalti. Tuturor le plac verzii, in afara de cei rosii. Rosilor nu le place de ei pentru ca ii vad prea ‘moi’ si fricosi in a se expune.

Albastrii in schimb sunt perfectionistii. Acestia se asemana cu rosii in ce priveste sargunciozitatea. Fac lucrurile cu mare seriozitate si cu excelenta. Nu sunt emotivi ci sunt destul de reci cu oamenii. Pe ei ii intereseaza sa faca si sa faca foarte bine. Rosii se inteleg foarte bine cu albastrii. Diferenta dintre ei este ca albastrii iau hotariri lent si greu si nu sunt buni pentru a fi pusi in pozitii de conducere. Albastrilor nu le plac galbenii si nu simpatizeaza foarte mult verzii. Pe albastrii ii castigi prin perfectionism si profesionalism.

Inconjurat de idioti de Thomas Erikson

Cartea are peste 250 de pagini. In prima parte descrie in detaliu fiecare culoare, iar in a doua descrie felul lor de a fi cu celalalte culori.

Thomas Erikson a numit aceasta carte in mod ironic ‘Surrounded by idiots’ pentru a transmite ideea ca nimeni nu este un idiot. Cu totii suntem diferiti, cu totii suntem o amestecatura de culori, iar succesul in relationare il da capacitatea ta de a accepta aceasta diversitate.

Idiot, conform autorului, este cel care vrea ca toata lumea sa fie ca el. Idiot este cel care nu da spatiu oamenilor sa fie ei insisi ci ii critica, ii judeca si ii desconsidera pentru divergenta lor.

‘Surrounded by idiots’ are 10 puncte de la mine. Aceasta carte trebuie neaparat sa aiba un loc de onoare in biblioteca ta.

Lumea noastra ar fi de N ori o lume mai buna daca am reusi sa comunicam mai bine si sa relationam mai bine unii cu ceilalti.

4 gânduri despre “Vezi peste tot idioti? Atunci probabil ai nevoie de aceasta carte!

  1. Excelentă prezentare, ai surprins esențialu și mă bucur, fiindcă nu stau prea bine cu engleza și mă descurc greoi cu lectura unei cărți. Iar cum sunt dintre ”roșii”, nu-mi place să pierd timpul cu lucruri pe care nu le pot realiza bine în timp util. 😀

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s