Totul este plin de viata si de inteligenta. Fiecare fiinta si fiecare creatie din natura reflecta inteligenta.

Sunt fascinat, si complesit de uimire cand imi iau un moment sa ma gandesc la natura care ne inconjoara. Cand ma gandesc la faptul ca planeta noastra nu este doar despre noi, oamenii, ci si despre celalalte fapturi vii.

In fiecare zi suntem asaltati cu atat de multe informatii, stiri si curente de gandire incat mai mult ca niciodata devine necesara inchiderea televizorului si inlocuirea lui cu altceva, ceva inteligent precum este natura.

Egoismul oamenilor ne face deseori sa uitam ca nu suntem singuri, si totodata ne ajuta sa intelegem ca avem nevoie de momente lungi de respiro.

Daca nu fizic, macar mental. Departe cu gandul, departe cu imaginatia undeva in zare, intr-o zare unde nu se mai aude zarva popoarelor. Undeva unde se aude doar fosnetul fruzelor si se simte bataia calda a vantului.

Cam asta simt atunci cand citesc carti despre natura. Ma ajuta sa plec departe cu gandul. Sa evadez din toxicitatea stirilor, a prea multor informatii despre oameni, si din capcana social media-ului. Sa imi amintesc ca viata este superba, si nu, nu superba pentru ca totul merge ceas, ci pentru ca totul este viu si complex.

‘Viata secreta a copacilor’ de Peter Wohlleben este o carte la care am rumegat cateva luni de zile. Nu am citit-o repede ci lent. Imi place sa o sorb si sa imi imaginez fiecare capitol.

Iau citirea acestei carti ca o iesire in natura, o iesire la plimbare departe de galagia omenirii.

Cu fiecare pagina citita realizez ca ma ajuta sa ma detasez si sa ma odihnesc. Este atat de placut sa aflu noi lucruri despre copaci si natura.

Mai bine sa aflu ca arborii sunt niste creaturi inteligente decat sa aflu de nu stiu ce alte conflicte politice. Mai bine sa citesc despre coroanele copacilor decat despre controversele referitoare la coronavirus.

Ma bucur sa constat ca exista carti care sa nu vorbeasca despre oameni si problemele lor.

Traim intr-o lume atat de toxica incat escapadele in natura devin o necesitate, nu un hobby.

Sunt pe la jumatatea cartii, adica undeva pe la pagina 150. Sunt exact la partea in care se detaliaza despre inteligenta si memoria copacilor.

Autorul se intreaba si se minuneaza de modalitatea copacilor de a stii cand vine primavara, vara, toamna si iarna. Copacii stiu cand este ok sa le cada frunzele si cand sa le creasca altele. Acestia stiu cand sa se odihneasca si cum sa faca fata gerului. Stiu cata apa sa isi ia pentru sezonul rece si cum sa se fereasca de atacul unor insecte.

Copacii sunt fiinte inteligente.

Da, acestia nu au inteligenta noastra complexa dar poate este mai bine asa. La ce ii foloseste omului gandirea dezvoltata daca apoi isi foloseste mintea sa faca rau semenilor sau si sa profite de ei? La ce ii foloseste omului mintea daca apoi se lasa hranit cu stiri toxice de dimineata pana seara iar apoi terorizeaza pe cei din jur cu diferite idei nebune si paranoice?

Ce frumoasa este simplitatea copacilor si ce mult avem de invatat de la ei. Linistea, rabdarea, si normalitatea biologiei. Valori pe care omenirea le-a uitat in favoarea frivolitatii si egoismului. Valori care ne fac fiinte inteligente si care ne dau o viata mai frumoasa.

Va recomand ‘Viata secreta a copacilor’ – o carte care aparent vorbeste despre copaci dar care sopteste valori normale si uitate de omenirea secolului 21.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s