Weekendul trecut, adica in penultima saptamana a lunii iunie, mi-a revenit placerea de a face fotografii de portret, pe cand faceam o mica sedinta foto sotiei mele si mamei ei.

Ah, daca nu stiati, mai multi oameni ma stiu ca fiind fotograf. Sunt si fotograf. Da, nu glumesc. Sunt fotograf de vreo 3 ani de zile. Mi-am transformat acest hobby in meserie in vara anului 2017.

Acum insa, nu mai sunt doar fotograf. Fac mai multe lucruri si in mod deosebit lucrez pe internet.

Anul trecut m-am cam lasat de fotografie deoarece simteam ca am tradat aceasta arta si am profitat de ea mai mult decat era nevoie.

Incepusem sa folosesc fotografia ca o mica masinarie de a face bani, si imi pierdusem inspiratia.

Consider ca este bine sa castigi bani din ceea ce iti place, dar nu cred ca este bine sa pui prea multa presiune pe ceva ce iti place ca sa traiesti neaparat din acel lucru.

Pusesem prea multa presiune pe fotografie si devenisem deschis la orice tip de colaborare. Eram focusat sa traiesc in mod exclusiv din fotografie si cumva, fara sa imi dau seama, placerea mea genuina se dusese pe apa sambetei.

Placerea de a face poze a aparut in viata mea acum mai bine de 7 ani. Imi amintesc ca pe atunci faceam fotografii la peisaje si la cladiri.

A fost usor sa cad in pasiunea fotografiei deoarece am trait mult timp la Roma, iar acolo eram inconjurat cu inspiratie la tot pasul. Este aproape imposibil sa nu ramai fermecat de frumos daca traiesti in Italia.

Pasiunea pentru fotografie am mutat-o, prin 2015, pe Instagram si din acel an am inceput sa cunosc mai bine aceasta arta si puterea Instagramului de a ma inspira.

In februarie 2017 mi-am cumparat primul aparat foto profesional iar cateva luni mai tarziu mi-am cumparat al doilea aparat foto impreuna cu 3 noi obiective. Mi-am cumparat mai multe carti despre a invata sa fac fotografii in mod profesionist, m-am inscris la cursuri si am inceput sa urmaresc pagini ale celor mari din industrie.

In acea vara aveam sa imi transform hobby-ul in meserie. Am avut mai multi clienti. Unii pe termen scurt iar altii pe termen mai lung.

Imi amintesc si acum ca nu imi doream sa fiu fotograf de nunti sau de botezuri. Voiam sa fiu doar fotograf de portrete si de artisti. Voiam sa fac arta cu pozele mele si sa fug de mirajul comercial al nuntilor si al botezurilor.

Dupa cum povesteam mai sus, pe atunci eram destul de fraged incat sa ma las dus de orice val. Nu obisnuiam sa zic nu. Ma ghidam dupa ideea: orice numai banul sa iasa.

Asa ca in scurt timp am fost contactat pentru a face fotografii de nunta si de botez. Nu am refuzat nicio cerere deoarece pe atunci fotografia era singurul meu mod de a avea un venit.

Au urmat asadar cateva nunti si au mai urmat si cateva sedinte de fotografii de produs.

Aceste experiente aveau sa stinga aproape in totalitate intreaga mea inspiratie si placere de a face poze.

Practic, ajunsesem sa fac exact ceea ce nu voiam sa fac.

Asa ca am pus stop si mi-am propus sa las fotografia o perioda in stand-by.

Timp de un an si jumatate nu am mai cautat deloc clienti pentru a le imortaliza momentele si nici nu m-am recomandat ca fiind fotograf. Voiam sa las lucrurile in repaus si sa ma odihnesc launtric.

Cred ca odihna mea launtrica in ce priveste fotografia s-a incheiat fix acum cateva zile.

In penultimul weekend din iunie am simtit o noua vigoare in arta fotografiei. Am simtit ca imi place din nou sa fac poze persoanelor si am simtit din nou bucuria pierduta in a face oamenilor ziua mai buna prin fotografiile mele.

Sotia mea mai sus cu mama ei, iar aici mama ei.

Nu scriu acest articol pentru a anunta in mod oficial ca am reluat meseria de fotograf. Nu sunt sigur daca vreau sa am cereri din nou.

Un lucru stiu: acum am puterea sa zic ‘nu’ oricarei cereri care nu ma reprezinta. Acum, nu voi mai cauta sa am clienti cu tot dinadinsul, si nici nu voi face la repezeala multe evenimente si multe poze.

Vreau sa daruiesc momente frumoase atat celor carora le fac fotografii, cat si sufletului meu. Vreau sa simt ca sunt autentic si ca inima imi creste prin ceea ce fac.

Ca atare, voi face doar fotografii de portret celor care vor vrea unghiul meu artistic. Nicio nunta, nici un botez, si nimic de umplutura.

Fotografia este o arta. Arta se face frumos, se face usor, se face atent. Arta vorbeste despre viziunile artistului care o reprezinta.

elefant.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s