Atunci cand iubesti sau cand tii la cineva, devine firesc sa doresti sa tii acea persoana doar pentru tine. Posesivitatea sta mereu dupa colt in momentul in care incepi cu adevarat sa tii la cineva.

In acest articol nu voi vorbi de relatia de cuplu, ci despre relatiile de prietenie. Probabil unele lucruri se vor potrivi si relatiei de cuplu, insa focusul meu sunt prieteniile.

In ultimi ani, nu stiu cum am reusit, dar am intrat in diferite grupuri de oameni unde mi s-a cerut aproape de fiecare data exclusivitate. Fireste, nu o spuneau pe sleau, dar comportamentul lor dovedea acest lucru.

Ca sa fiu mai explicit, prietenia cu acesti oameni era de genul urmator: atat timp cat stai cu noi, te cautam si suntem apropiati, daca „te racesti” atunci si contactul cu noi se terminaasa de parca totul a fost doar o relatie rece de business.

elefant.ro

Repet nu mi se spunea in fata, insa, comportamentul lor dovedea acest lucru.

Nu stiu cum m-am putut lasa pacalit de apropierea lor. Cand ii vedeam zambitori, si prietenosi, credeam ca sunt genul de oameni cu care imi voi petrece tot restul vietii impreuna. Insa apoi cand nu ma mai aratam foarte „cald” lor, atunci ma paraseau, de parca nu a fusese niciodata nimic intre noi.

Grupuri de acest gen cred ca sunt la tot pasul. Oameni stransi impreuna de o ideologie, de un fel de a gandi, de credinte, sau de misiuni. Oameni care iti sunt cei mai buni prieteni daca gandesti ca ei, si care te uita intentionat daca incepi sa gandesti putin diferit.

Lumea noastra este mai afectata decat putem banui de „sindromul exclusivitatii”.

Exclusivitatea se leaga deseori de conceptul loialitatii, si te obliga sa te dedici in mod totalitar doar unei singure cauze si unui singur grup de oameni.

Este atat de gresit acest lucru.

A gandi ca cineva trebuie sa fie doar al tau iar tu sa stapanesti peste el, dictandu-i cum sa gandeasca si cu cine sa stea este un dovada de egoism. Repet, ma refer la prieteni si grupuri de oameni acumunati de un mod de gandire asemanator.

Este o tiranie si o imensa ipocrizie sa te arati prietenos cu cineva doar daca acel cineva este mereu de acord cu tine si iti dedica din timpul sau, iar apoi sa ii intorci spatele. Inseamna ca a fost totul o piesa de teatru?

Este toxic sa pretinzi exclusivitate in loialitate.

Una este sa fii parte dintr-un grup pentru ca da, ganditi in oarecare masura la fel, si tineti unii la altii intr-un mod neoportunist, iar alta este sa existe acest principiu cum ca: fie esti doar cu noi, fie nu esti deloc cu noi.

elefant.ro

Noi, oamenii, suntem fiinte prea complexe pentru a fii ingradite intr-un singur staul exclusivist.

Avem dreptul sa fim liberi, liberi de a fi prietenosi fara a fi oportunisti, liberi de a nu ni se cere exclusivitate.

Loialitatea este o fateta a dragostei, a acelei iubiri care nu te tradeaza si nu te inteapa pe la spate, a acelei iubiri care ramane mereu disponibila desi poate tu nu meriti acest lucru.

Loialitatea nu este a fi in mod exclusiv a unui singur grup limitat de oameni. Loialitatea nu este a fii legat la ochii si la gura promitind credinciosie vesnica „partitudului”.

Se poate loialitate fara exclusivitate, atunci cand tii la cineva intr-un mod genuin si ne-egoist si atunci cand nu il legi de interesale tale si de agenda ta egoista.

Dumnezeu sa ne ajute sa nu mai tratam oamenii ca pe niste obiecte asupra carora sa pretindem ca avem stapanire, pentru ca de fapt nu avem.

Mai bine singuri, decat in grupuri oportuniste.

elefant.ro

10 gânduri despre “Suntem prieteni doar daca … ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s