Viata secreta a copacilor de Peter Wohlleben

In 2012, am facut cunostinta cu fata care avea sa imi devina sotie 4 ani mai tarziu. Pe atunci purtam mereu cu mine o carte despre copaci. Ciudat sau nu, inca de pe atunci eram traznit de interesat de aceste vietati superbe cu care planeta noastra este decorata.

Interesul meu pentru copaci si plante nu a scazut nici azi desi nu am mai fost la fel de focusat pe studiul lor pe cat eram in 2012.

Oricum, de curand am achizionat o carte super intriganta despre arbori, intitulata ‘Viata secreta a copacilor’ scrisa de Peter Wohlleben.

In aceasta carte se vorbeste despre mai multe argumente privind existenta copacilor, iar in acest articol voi relata despre viata lor comunitara.

Uimitor, insa am descoperit ca aceste minunate creatii maroniu-verzi, au o a lor viata comunitara si sociala. Mai exact, in lumea copacilor individualismul nu este ceva sanatos de practicat.

elefant.ro

Copacii exista si cresc bine si fericiti daca sunt inconjurati de alti copaci. Viata de pustnici sau de singuratici nu este ceva benefic pentru durata vietii lor.

Cu cat stau impreuna, cu atat sunt mai impliniti si mai puternici. Cu cat sunt mai izolati si mai indepartati cu atat mor mai repede.

Nu doar atat, dar copacii se ajuta la nevoie. Este in natura lor sa nu isi lase ceilalti prieteni-copaci sa sufere. Daca exista un pericol in padure sau in comunitatea lor, acestia se anunta unul pe altul si se pregatesc impreuna sa faca fata oricarui necaz.

Este pur si simplu superb! Copacii ne stau inainte ca niste pilde.

Fotografii de Lorin Braticevici

Creatorul s-a preocupat nu doar sa ne lase constiinta si legile morale pentru a ne arata ce este bine si ce este rau, ci ne-a lasat exemple vii pana si in viata copacilor.

Copacii ne invata ca nu este bine sa fim singuratici si anti-sociali. Nu este bine sa fim atat de focusati pe noi insine incat sa uitam de aproapele nostru.

Copacii ne invata ca fericirea noastra proprie depinde in oarecare masura de fericirea colectiva si ca ar fi oportun sa contribuim fiecare in parte la binele comun al umanitatii.

Luptele, certurile si granitele invizibile care ni le punem intre noi, nu ne ajuta sa prosperam, ci ne incarca vietile cu un stres care nu este natural sa il avem.

Sa invatam de la copaci sa ne respectam aproapele, sa il ajutam, sa privim dincolo de noi insine si de egoismul nostru. Sa luam exemplul arborilor si sa facem aceasta lume mai buna si mai placuta atat pentru noi cat si pentru orasele noastre.

Comanda „Viata Secreta a Copacilor” apasand aici si beneficiaza de reducerea limitata.

4 gânduri despre “Oare copacii sunt mai buni decat oamenii?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s