Te gandesti sa te muti din Romania? Iata de ce te sfatuiesc sa NU o faci.

Dupa o experienta de 12 ani in Italia, scriu acest articol cu gandul sa descuraj tendinta migrarii din Romania.

Iata de ce te sfatuiesc sa nu te muti din Romania.

Daca te-ai nascut in Romania si ai trait aici o buna bucata de timp, atunci e mai bine sa te gandesti la ce poti face ca sa iti mearga atat tie cat si Romaniei mai bine. Plecarea in strainatate ar trebui sa fie o solutie doar daca esti nevoit si nu poti alege altceva.

Romania are nevoie de tine, de contributia ta la binele nostru comun si de expertiza ta. Nicio tara nu s-a nascut de nota 10, ci a devenit cu timpul astfel. La fel este si cazul Romaniei.

Romania s-a imbunatit destul de mult in ultimul timp. O zic toate statisticile. Ca atare este legitim sa speram intr-o dezvoltare si mai mare. Asadar, te sfatuiesc sa nu pleci. Priveste parte plina a paharului si gandeste-te ce poti face mai bine ca sa iti fie mai bine aici, acasa.

Oriunde ai pleca in lume, nu iti va fi usor din foarte multe puncte de vedere. Poate, da, vei reusi sa castigi mai multi bani si sa pui mai multi bani la deoparte, dar daca privesti per ansamblu, tot un strain vei ramane. Tot o rasa mai slaba decat cei care sunt cetateni ai tarii in care te afli. Tot nu te vei simti acasa. Tot vei fi departe de familie si prieteni.

Nu iti va usor pentru ca esti roman, toata viata te-ai comportat si ai vorbit ca un roman si cand vei ajunge intr-o alta tara vei fi lovit de realitatea ca trebuie sa inveti sa te comporti ca cei de acolo, sa vorbesti ca ei si sa devii ca ei. Altfel integrarea nu va fi asa de usoara pe cat pare la televizor.

Cultura diferita, limba diferita, obiceiuri diferite. Toate acestea vor pune presiune pe tine si te vor „obliga” sa te schimbi.

Primii ani nu vei avea un job extraordinar de bun ci unul de jos.

Vei locui, cu siguranta, cu alti oameni in aceeasi casa, vei fi constrans sa iti musti limba ca sa nu spui vreo prostie si va trebui sa iti lasi ego-ul deoparte ca sa puteti trai linistiti. Libertatea ta va fi limitata.

Vei risca sa te simti foarte des singur, si adevarul este ca vei fi singur. Iti poti face prieteni, dar ca orice schimbare, si acest lucru va lua ceva timp.

Practic, vei fi ca un nou nascut care se educa din nou, se schimba, se conformeaza si devine un nou om.

Acum dar, de ce sa suporti toate astea plus altele? De ce ai face asta? Daca te hotaresti sa inveti mai mult, sa citesti mai mult, sa studiezi mai mult, sa iti dai mai mult silinta sa devii o persoana serioasa si de valoare, vei reusi sa fii realizat foarte bine si in Romania!

Cheia e la tine, tu hotaresti daca sa o iei de la zero cu greu intr-o tara straina, sau daca aici, in propria ta tara, iti dai mai mult silinta sa iti depasesti conditia.

Sunt mai multe stereotipuri gresite pe care le avem despre propria noastra tara, cum ca Romania este o tara saraca, Romania este o tara necivilizata, in Romania razbesti doar daca furi… etc.

Acestea sunt stereotipuri, nu realitati.

Nu exista padure fara uscaciuni in nicio tara din aceasta lume. Bogati si saraci, oameni educati si oameni necivilizati, oameni cinstiti si hoti vei gasi peste tot.

Romania, ca orice alta tara, este o tara a contrastelor, acum dar, depinde de tine pe ce vrei sa te focusezi, adica pe ceea nu este ok, sau pe ceea ce in schimb merge bine.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s